RSS

You are here

Потписан уговор за „Београд на води”

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, председник Управног одбора компаније "Игл Хилс" Мухамед Алабар из Уједињених Арапских Емирата и директор "Београда на води" Александар Трифуновић, потписали су данас у Београду уговор о изградњи “Београда на води”, чија је вредност 3,5 милијарди евра.

Михајловић је у обраћању после потписивања поручила да је ово велики дан за Београд и Србију, јер ће пројекат „Београд на води” будућим генерацијама оставити модернији, лепши и отворенији Београд и Србију.

“Београд ради све што може данас и не оставља за сутра, јер су сутра неки нови изазови", рекла је Михајловић и поручила да „Београд није само наслеђе предака већ и оно што оставимо за сутра”.

"Србија и Београд граде и ово је велика могућност да запослимо грађевинску, машинску и сваку другу индустрију", додала је Михајловић и додала да очекује да ће уговор бити реализован у предвиђеном року.

 


Одговарајући на питања новинара о томе ко сноси ризик у случају да се станови не продају, Михајловић је рекла да продаја зависи од понуде и тражње, али да је сигурно да Београд показује тренд развоја и да ништа неће остати непродато. “Таквог ризика за сада по свим анализама нема. Београд и Србија неће изгубити, већ само могу да добију, тако што ће се овде запослити грађевинска индустрија и што ће у Београду да се ради, јер свака инвестиција је шанса да компаније раде и људи добију посао", додала је она.

Она је подсетила да је Влада Србије у протеклих годину дана показала да све што је обећала и урадила, истакавши да нико није веровао да ће бити измештени стари бродови, па је то урађено, да нико није веровао да ће бити донет закон за тај пројекат, а он је усвојен, као и да нико није веровао да ће бити потписан уговор, а данас је потписан.

Инвеститор пројекта "Београд на води" Мохамед Алабар изјавио је да пројекат "Београд на води" може да има невероватан ефекат на економски раст. "Овај дан је важан за грађане УАЕ и Србије. Ово је дан који би требало да славимо као почетак и јачање сарадње наше две земље", рекао је Алабар на конференцији за новинаре поводом потписивања уговора.Синиша Мали, градоначелник Београда, поручио је да је потписивање уговора о заједничком улагању у пројекат "Београд на води" важан дан за Београд и Србију и почетак остварења вишедеценијског сна да се Београд спусти на овај део реке Саве.

"Пројекат је важан и због тога што показујемо да смо створили позитивно инвестиционо окружење, да можемо да привучемо велике инвеститоре и да их задржимо. "Београд на води је највећи пројекат овог типа не само у региону већ и у Европи и треба да будемо поносни што се налази баш у нашој земљи", рекао је Мали и додао да је важно да се испуне сви постављени рокови и да се пројекат реализује на време.

Он је казао да је рад на пројекту добар пример како све институције, од републичких, укључујући Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, до градских, могу да раде као тим и заједнички решавају проблеме.

Пројекат „Београд на води” предвиђа да се на површини од око 177 хектара изгради више од милион квадратних метара стамбеног простора, око 750.000 квадратних метара пословног и комерцијалног простора, више од 62.000 квадрата јавних садржаја као што су вртићи, школе, установе културе, социјалне и здравствене заштите и око 242.000 квадрата нових зелених површина.