RSS

You are here

Потписани уговори за изградњу ауто-пута Прељина-Пожега и деоницу брзе пруге Нови Сад - Суботица

Уговори о финансирању два велика пројекта из новог инвестиционог циклуса у инфраструктури, изградњи ауто-пута Прељина-Пожега на Коридору 11 и модернизацији и реконструкцији деонице брзе пруге Београд-Будимпешта од Новог Сада до Суботице, потписани су данас у Пекингу.

 

Уговоре о кредиту за ове пројекте са кинеском Ексим банком потписао је министар финансија Синиша Мали, а потписивању су присуствовали председници Србије и НР Кине, Александар Вучић и Си Ђинпинг.

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је деоница Нови Сад - Суботица трећа деоница брзе пруге Београд-Будимпешта на територији Србије, дуга 108,2 километра, за чију изградњу је прошле године потписан комерцијални уговор са конзорцијумом кинеских компанија „Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани“ (ЦЦЦЦ) и „Чајна рејлвеј интернешенел“, вредан 1,16 милијарди долара. “За ову деоницу је највећим делом припремљена техничка документација, a очекујемо да крајем године почну радови, који ће трајати око две и по године”, рекла је Михајловићева, која борави у званичној посети Кини, као део државне делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић.

 

Деоница Прељина-Пожега дуга је 30,9 километара, а вредност радова, које ће изводити кинеска компанија “Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани” (ЦЦЦЦ) је 450 милиона евра.

 

“На овој деоници у току су припремни радови, држава је завршила експропријацију, спремила техничку документацију, праве се кампови у близини Лучана. Потписивањем финансијског уговора стичу се услови да започну радови на изградњи. Почетком лета биће пуштена у саобраћај деоница од Обреновца до Прељине, дужине 103 километра, до краја године завршавамо и деоницу Сурчин-Обреновац, а паралелно крећемо изградњу наставка овог ауто-пута, од Чачка до Пожеге", рекла је Михајловићева.

 

Она је нагласила да је овај ауто-пут важан не само за бржи развој западне Србије и повезивање овог краја са Београдом, него и за повезивање Србије са регионом. “Kод Пожеге ће се укрштати ауто-пут Београд-Сарајево и Коридор 11 ка Црној Гори, а код Чачка, преко Моравског коридора, биће повезан Коридор 11 са Коридором 10”, навела је Михајловићева.

 

У присуству два председника такође је потписан План билатералне сарадње између Владе Србије и Владе НР Кине у оквиру иницијативе “Појас и пут”, који, између осталог, подразумева даље унапређење сарадње у области изградње инфраструктуре, укључујући путеве, железницу, аеродроме, унутрашње водне путеве, интермодални транспорт и управљање безбедношћу саобраћаја.

 

Током посете НР Кини, потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, осим јуче потписаних споразума за реализацију пројеката у друмском и железничком саобраћају и формирање Групе за инвестициону сарадњу Србије и НР Кине, такође је потписала и Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Владе НР Кине. Споразум који је Михајловићева потписала омогућиће да Влада НР Кине пружи бесповратну помоћ Влади Републике Србије за спровођење пројеката договорених између двеју влада.

 

Потпредседница Владе учествовала је и на данашњем састанку са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП НР Кине, чланом секретаријата Централног комитета НР Кине и директором Канцеларије за истраживања политике ЦК КП НР Кине.

 

Михајловићева ће данас говорити и на тематском панелу “Инфраструктурно повезивање”, који се одржава у оквиру Другог форума “Појас и пут” у Пекингу.