RSS

You are here

Пуштено у саобраћај 26 километара аутопута од Владичиног Хана до Доњег Нерадовца

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић присуствовала је данас, заједно са премијером Александром Вучићем, пуштању у саобраћај деонице Владичин Хан-Доњи Нерадовац на Коридору 10, у дужини од 26,3 километра.

 

Око 400 радника и 150 машина и камиона свакодневно је било ангажовано на изградњи ове деонице, која је најдужа на јужном и источном краку Коридора 10. Градња је финансирана кредитом Светске банке у вредности од 73, 8 милиона евра, а радове је извела грчка компанија “Tерна”.

 

Премијер Вучић захвалио се компанији “Терна” на озбиљности коју су показали током градње, Светској банци која је финансирала пројекат, директору “Коридора Србије”, као и потпредседници Владе и Министарству грађевинарства, чија енергија је допринела да се пројекат брже заврши.  Вучић се посебно захвалио српским градитељима који су даноноћно радили и показали да Србија може да се изграђује и напредује.

 

 

На 26,3 километра аутопута изграђена су 24 моста, шест надвожњака и петља "Врање" са краковима дужине 1, 35 км. Такође је изграђен и нови алтернативни некомерцијални пут у дужини од 19,5 километара са десет мостова.

 

Главни пројекат је изградио Инститит за путеве, а техничку контролу пројекта обавио је Саобраћајни институт ЦИП. Стручни наздор радила је фирма "Луис Бержер" из Париза, а консултант за животну средину је био конзорцијум "Аруп" из Лондона и Институт "Кирило Савић" из Београда.


Поред председника и потпредседнице Владе Србије, пуштању у рад присуствовали су и шеф канцеларије Светске банке у Србији, Тони Верхеијен, директор “Коридора Србије“ Дмитар Ђуровић. генералних технички директор компаније "Терна", Георгиос Пердикарис, као и велики број грађана.