RSS

You are here

Раде Обрадовић човек године Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Раде Обрадовић, саветник потпредседнице Владе Србије, проф. др Зоране Михајловић, проглашен је за човека 2015. године Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

У жељи да промовише стручност, рад и професионализам у државној управи, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре почев од децембра 2015. године сваког месеца ће проглашавати личности које су се посебно истакле по оствареним резултатима.

 

Први добитник овог признања је Раде Обрадовић, саветник потпредседнице Владе, који је био укључен у неколико најважнијих пројеката Министарства у 2015. години, укључујући модернизацију пруге Београд-Будимпешта и изградњу моста “Михајло Пупин” са приступним саобраћајницама.

 

Као руководилац српског тима, Обрадовић је учествовао у припреми Оквирног уговора о модернизацији и реконструкцији пруге Београд-Будимпешта. Потписивањем овог документа на Самиту шефова Влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе у кинеском граду Суџоу, почела је реализација овог пројекта, захваљући којем ће 2018. године путовање возом између две престонице бити скраћено на два сата и 40 минута.

 

Као стручњак са дугогодишњим искуством у области грађевинарства, Обрадовић је био члан радне групе за пројекат изградње моста „Михајло Пупин” са 21,5 километара приступних саобраћајница. Захваљујући сталном присуству Министарства на терену, мост и приступне саобраћајнице изграђене су предвиђеном року, а у преговорима са извођачем одштетни захтеви смањени су за скоро 50 милиона долара - са првобитних 58 милиона на 10,08 милиона долара.

 

Између осталог, Обрадовић је био ангажован и на праћењу реализације буџетског новца намењеног за инфраструктурне пројекте. У 2015. години, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре реализовало је 98 одсто одобрених средстава намењених изградњи инфраструктуре, највише од свих министарстава у Влади Србије.

 

Током недавног штрајка у катастру, Обрадовић је учествовао у преговорима са синдикатима и пословодством Републичког геодетског завода, који су завршени

22. децембра потписивањем Споразума о окончању штрајка.

 

У 2016. години Обрадовић ће, поред пројекта Београд-Будимпешта, између осталог, бити ангажован и на преговорима са кинеским партнерима о изградњи деоница аутопута Сурчин-Обреновац и Прељина-Пожега на Коридору 11.

 

И поред изузетног ангажовања у Министарству, Обрадовић није запоставио ни академску каријеру, јер је у 2015. години одбранио докторску тезу на Архитектонском факултету и изабран је за доцента.