RSS

You are here

Реаговање поводом изјаве адвоката Боже Прелевића за викенд издање дневног листа „Данас“ у вези с приватизацијом Луке Нови Сад

Поводом тврдње адвоката Боже Прелевића (изнете у тексту “Суд поново ослободио окривљене за Луку Београд”, објављеном у листу “Данас”, на страни 9, у издању од 11-12. јануара 2020. године) да је Лука Нови Сад продата у поступку који је нетранспарентан, указујемо на то да су у складу са уставом и законом пре спровођења поступка приватизације лучког оператера "Лука Нови Сад" а. д., из имовине овог привредног друштва издвојени лучко земљиште и комплетна лучка инфраструктура, који уопште нису били предмет приватизације. С друге стране, предмет секундарне приватизације Луке Београд били су лучка инфраструктура и супраструктура (дакле комплетна имовина), при чему никоме није јасно да ли је и земљиште било или није било предмет приватизације, што јесте разлог вишедеценијског спора који се води између Луке Београд и Града Београда. Дакле, у оквиру те, по мишљењу адвоката Прелевића, транспарентне трансакције, није се чак знало ни шта се тачно купује, док је приватизација лучког оператера Луке Нови Сад, понављамо, након издвајања земљишта и инфраструктуре која је остала у јавној својини, урађена на најтранспарентнији могући начин.

 

Наиме, у складу са Законом о приватизацији примењен је метод јавног прикупљања понуда са јавним надметањем, коме је претходио јавни позив за продају капитала, односно имовине.

 

У поступку је учествовало више од 10 заинтересованих компанија, а међу њима и неколико водећих светских и европских лучких оператера. Цео поступак је у складу са законом био јаван, а потврда законитости је чињеница да упркос изразитој конкуренцији није било ни једне једине жалбе на спроведени поступак. С друге стране, та најтранспарентнија трансакција Луке Београд разлог је зашто Републику Србију и дан-данас оптерећују овај и још 23 случаја спорних приватизација, све из времена владавине ДС-а и ДСС-а.

 

Такође, поводом констатације адвоката Прелевића да су “DP world” “наши Арапи" указујемо на то да је на тржиште Републике Србије, кроз преузимање лучког оператера Луке Нови Сад у јавном поступку у складу са законом, дошао трећи највећи лучки оператер на свету и једна од највећих светских компанија, која је понудила највишу цену за имовину која је била предмет приватизације и која се, што је далеко најважније, обавезала на инвестицију од 38 милиона евра у Луку Нови Сад.

 

Kоначно, неистина је да је након приватизације лучког оператера Луке Нови Сад закључен посао око претовара цеви за Турски ток. Предметни посао је уговорен и највећим делом извршен пре приватизације, дакле док је Република Србија била стопроцентни власник Луке Нови Сад.

 

Све су ово врло лако проверљиве ствари, јер Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре инсистира на законитости и потпуној транспарентности рада лука у Србији, а адвоката Прелевића позивамо да се уздржи од неистинитих навода којима наноси непроцењиву штету угледу Републике Србије, уз пуно поштовање његових Уставом загарантованих права и слободе изражавања.