RSS

You are here

Реформе теку по плану

Реформе из сектора Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре теку по плану, oценила је потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф др Зорана Михајловић након данас одржаног састанка са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) која борави у Србији до 12. маја.

 

Она је рекла да се реформе у Железницама Србије реализују у потпуности по плану и да ће 1. јула почети да функционишу посебна предузећа за превоз путника, за превоз робе и за инфраструктуру, и холдинг са ограниченим роком постојања.

 

„Влада Србије је одлучна да реформише јавна предузећа“, рекла је Михајловић новинарима након тзавршеног састанка са представницима ММФ-а које је највише занимало докле се стигло са реформама које би државној каси требало да донесу уштеде.

 

На сатанку у Влади Србије коме су присуствовали и представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Светске банке констатовано је да је један од најважнијих задатака које Министарство треба у наредних месец дана да предузме, спајање предузећа Путеви Србије и Коридори Србије.

 

"ММФ је предложио да се то уради у року од месец дана и Влада Србије ће то урадити", рекла је Михајловић и додала да ће тиме трошкови бити смањени за 20 до 25 одсто.

 

Михајловић је истакла да од ММФ-а очекује позитиван извештај након завршетка прве ревизије аранжмана вредности 1,2 милијарде евра те да се са овом финансијском институцијом негује партнерски однос.

 

Представници ММФ-а позитивно су оценили примену Закона о планирању и изградњи, и информисани су да су припремљени закон о конверзији земљишта и о премеру и катастру, који ће у наредних седам до 10 дана бити упућени у јавну расправу.

 

"До краја месеца очекујемо да ће ти закони бити усвојени", рекла је Михајловићева.