RSS

You are here

Реформе у грађевинарству учиниле Србију бољим местом за инвестирање

Србија је на добром путу и сваког дана постаје све боље место за инвестиције, поручено је данас на отварању Прве српске конференције о развоју некретнина. 

 

Учесници конференције у хотелу "Метропол" су истакли да су реформе омогућиле да се грађевинске дозволе издају електронским путем и то за мање од 30 дана, као и да Београд, али и други градови, имају велики број атрактивних локација за инвестирање.

 

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Александра Дамњановић рекла је да је Србија спровела реформу у области издавања грађевинских дозвола и од 2016. увела електронске дозволе. Такође је покренута српска грађевинска индустрија - повећан број радника на градилиштима и производња грађевинског материјала.

 

“У децембру 2015. смо имали издату 1.051 грађевинску  дозволу, што је за 56,4 одсто више него у децембру 2014, а највећа грађевинска активност је забележена у Београду”, казала је Дамњановић.

 

Она је подсетила су усвојена три важна закона, а то су измене Закона о планирању и изградњи, Закон о конверзији земљишта и Закон о озакоњењу објеката, као и 37 подзаконских аката за њихово спровођење.

 

Србија завршава својинску трансформацију земљишта, односно право коришћења у право својину на грађевинском земљишту, рекла је она додајући да сада инвеститори могу да постану власници земљишта.

 

Дамњановић је истакла да је започета реализација пројекта “Београд на води“ где ће бити изграђено миллион квадратних метара стамбеног простора, као и да је то тренутно највећи пројекат у Југоисточној Европи.