RSS

You are here

Република Српска уводи е-дозволе по узору на Србију

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре помагаће Републици Српској у реформисању система грађевинских дозвола и увођењу е-дозволе које се у локалним самоуправама у РС планира од 2019. године.

 

Тим поводом, представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре представили су у Бањалуци искуства Србије у спровођењу реформи у области грађевинарства и увођењу електронских грађевинских дозвола, захваљујући којима је данас Србија 10. на свету у овој области према Дуинг бизнис листи Светске банке.

 

Помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Даринка Ђуран рекла је су главни разлози за успех реформа издавања грађевинских дозвола у Србији подршка Владе и потпредседнице Србије проф. др Зоране Михајловић, партнерство владиног и невладиног сектора и представника привреде у припреми закона, доследна примена и константна теренска контрола и подршка општинама и градовима.

 

На конференцији су учестовали и представници Светске банке који ће подржати увођење овог система у Републици Српској и на чију иницијативу ће бити организована заједничка радионица, у циљу преношења искуства из Србије ресорном министарству Републике Српске.

 

Помоћница министарке Даринка Ђуран такође је представила наредне реформске кораке, међу којима су најважнији реформа катастра и просторних планова - е-катастар и е-простор.

 

Представници Министарства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре такође су одговарали на питања представника градова и општина из Републике Српске у вези са проблемом нелегалне градње, и представили искуства Србије са доношењем и применом Закона о озакоњењу објеката.

 

У Бањалуци је договорено да се настави интензивна сарадња између ресорних министарстава Србије и Републике Српске и у наредном периоду.