RSS

You are here

Ромско насеље са 2.500 становника у Смедереву добило канализацију

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зоран Лакићевић, присустовао је завршетку радова на изградњи канализационог система и вакуум станице у насељу Мали кривак у Смедереву.

 

Лакићевић је казао да је вредност овог пројекта 1,2 милиона евра, да у насељу Мали кривак живи близу 2.500 становника ромске националности и да је то једно од највећих ромских насеља у нашој земљи.

 

Он је истакао да су завршетком овог пројекта створени услови за даље развијање насеља, да је у припреми и нови програм из ИПА 2018, за становање и комуналну инфраструктуру у ромским насељима, вредан 20 милиона евра, и да је Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња на челу са потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зораном Михајловић, апсолутно посвећено процесу инклузије Рома и Ромкиња у наше друштво.

 

Лакићевић је додао да је овај програм реализован захваљујући помоћи Европске уније кроз ИПА фондове и да су до сада изведени радови у Оџацима, Убу, Лебану, Свилајнцу, Лозници, Бољевцу и Новом Пазару, а да су у току радови у Прокупљу, Старој Пазови и Опову.

 

„Посебно сам срећан што се данас налазим у једном од највећих ромских насеља у Републици Србији. Задовољан сам што видим да је завршетком овог пројекта насеље стекло услове да се даље развија. Наш циљ јесте да ви и ваша деца имате  много боље услове за живот, одрастање, школовање, здравље, запошљавање, као и већинско становништво“ рекао је Лакићевић.