RSS

You are here

Рушење стереотипа о женама води друштво напред

Жене у јавном животу у Србији имају одговорност да промовишу способност, ефикасност и женственост у политици и да свакодневно направе бар један корак ка рушењу стереотипа, јер је то начин да друштво поведемо напред, изјавила је данас потпредседница владе проф. др Зорана Михајловић.

 

"У наредном периоду можемо заједно да рушимо стереотипе и да учинимо да буде више жена у политици, јер је то база будућег економског развоја и економске самосталности за жене, а самим тим и привредног развоја Србије", рекла је Михајловић отварајући међурегионални форум "Жене у политици".

 

Михајловић, која је председница владином Координационог тела за родну равноправност, рекла је да жене морају да буду једнако заступљене у политичком животу, али и у бизнису наводећи да је данас у Србији за 16 одсто мање запослених жена него мушкараца.

 

Она је рекла да је једна од четири жене у српској влади која има 19 чланова и да се свакодневно са њима бори против стереотипа у вези са родном неравноправношћу.

 

Михајловић је казала да када размишља о женама у политици помисли на Маргерет Тачер и њену мисао "када желите нешто да кажете питајте мушкарца, а када желите нешто да урадите питајте жену".

 

Указујући да на свету има само 20 жена председница или премијерки држава, Михајловић је упитала да ли то значи да је политика и даље поље у којем се много више прича, него ради.

 

"Мислим да јесте поље на којем се много више прича, него што се ради, не само у Србији, него у било којој другој развијеној или мање развијеној земљи света", истакла је Михајловић.Она је навела да жене морају да се изборе против свих врста неједнакости, нарочито против негативних стереотипа сексуалности који сасвим сигурно постоје и који су узрок дискриминацији, али и менталног и психичког насиља.

 

Наводећи да и жене имају такве стереотипе Михајловић је оценила да се питања попут "да ли желите још деце" ретко или никада не постављају мушкарцима.

 

Михајловић је рекла да жене треба да буду заједно и да владин и невладин сектор треба да створе услове да се жене баве политиком.

 

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби рекао је да често путује по Србији, али да до сада није упознао ниједну жену градоначелницу.

 

Он је рекао да жене треба да буду лидери у политици, али и у бизнису.

 

Асја Варбанова из канцеларије Уједињених нација у Србији рекла је да је 2015. кључна година у борби за права жена, подсетивши да се обележава десет година од усвајања Пекиншке декларације, која је најпрогресивнији програм за унапређење положаја жена.

 

Заменик шефа Мисије ОЕБС Мајк Ујехара рекао је да та мисија са Парламентом и цивилним друштвом у Србији континуирано ради на унапређењу родне равноправности и разбијању предрасуда.

 

Некадашња секретарка државе Мисури Робин Карнахан подсетила је да су пре 100 година само две земље дале женама право да гласају, указавши да је сада ситуација много боља, али да има још ствари на којима треба радити и да жене имају одговорност да омогуће своју већу присутност у политици, јавном животу и бизнису.

 

Дводневни међурегионални форум "Женско лидерство у централној и источној Европи и Евроазији" организује Регионални програм за изборе и јачање политичких процеса Националног демократског института у сарадњи са ОЕБС-ом.