RSS

You are here

С Немачком градимо фабрику воде за 25.000 становника Смедерева

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман и челници Града Смедерава положили су данас камен темељац, чиме је почела изградња фабрике за производњу воде на изворишту Шалинац у Смедереву.

 

Михајловић је навела да је реч о веома значајном пројекту захваљујући којем ће 25.000 становника села у околини Смедерева добити квалитетнију воду.

 

"Верујем да ћемо за годину дана, у новембру 2016. године отворити ову фабрику", рекла је Михајловић истичући да приоритет морају имати како већи тако и мањи градови, када је реч о инфраструктури било транспортној, енергетској или комуналној.

 

 

Она је рекла да не можемо очекивати да људи остају у својим селима ако немају одговарајућу инфраструктуру и нормалне услове за живот.

 

Вредност инвестиције за изградњу нове фабрике за производњу воде је 6,2 милиона евра, а од тога сама изградња фабрике, односно прва фаза, кошта 3,2 милиона евра.

 

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман захвалио је представницима Града Смедерева и ресорном министарству на сарадњи на том пројекту. "Ми са Немачком развојном банком имамо иновативан приступ, покренули смо утакмицу између општина и градова, што је знак професионалног односа и рада Града Смедерева, јер су ефикасно радили и створили неопходне предуслове за овај пројекат", рекао је амбасадор Немачке.

 

Градоначелница Смедерава Јасна Аврамовић рекла је да је циљ да 25.000 становника моравског краја добије пијаћу воду и да она стигне до најудаљенијег села. Она је навела да је пројекат започет 2013. године, а да се завршетак очекује 2016. године.