RSS

You are here

Са Аеродрома “Морава” у Краљеву крећу прве линије за Беч и Солун

Oдлуком Владе Републике Србије проглашене су две линије у јавном интересу у ваздушном саобраћају које ће саобраћати са Међунарорног аеродрома “Морава”. То су авио-линије Краљево–Беч–Краљево и Краљево–Солун–Краљево. На обе линије ваздушни саобраћај ће се одвијати три пута недељно.

 

Први летови са Међународног аеродрома “Морава” кренуће у децембру, на линији Краљево-Беч-Краљево, након што на јавној набавци буде изабрана компанија која ће саобраћати на овој линији од јавног интереса.

 

Летови на линији за Беч одвијаће се од 1. децембра 2019. године до 31. децембра 2021, док ће се летови за Солун одвијати сезонски, у периоду од 10. марта до 15. октобра 2020. и у периоду од 10. марта до 15. октобра 2021.

 

Одлуке о проглашењу линије од јавног интереса доноси се за линије које су значајне за саобраћајно повезивање и бржи развој недовољно развијених региона у Републици Србији, а за које не постоји комерцијални интерес за редован авио-превоз. Опслужно подручје Ародрома “Морава”, поред округа у централној Србији, обухвата и део БиХ, односно Републику Српску, и Црну Гору, а процењује се на око три милиона људи.

 

Према анализама које су рађене за потребе успостављања линија од јавног интереса, у овом тренутку у Србији послује око 450 компанија из Аустрије које запошљавају више од 13.000 људи, док компаније у потпуном или делимичном власништву грчких држављана запошљавају више од 25.000 радника у Србији.

 

„Аеродроми Србије“, као оператер на Аеродрому “Морава”, спремни су за почетак обављања редовног авио-саобраћаја. Влада Србије обезбедила је неопходна средства за ове две линије од јавног интереса за ову и наредне две године.