RSS

You are here

Сарадња са кинеском компанијом на пројекту изградње нове луке у Београду

 

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић и оснивач компаније “China Environmental Energy Holdings Co Ltd.“ Били Нгок, потписали су данас Меморандум о разумевању и сарадњи између Републике Србије и ове компаније.

 

 

 

Меморандум предвиђа заједнички рад на пројекту изградње и коришћења луке код моста “Михајло Пупин“, на левој обали Дунава, полазећи од заједничке израде студије изводљивости за тај пројекат.

 

 

 

У случају да Студија изводљивости буде позитивна, две стране ће размотрити начине даље сарадње на реализацији овог пројекта: пројектовање, изградњу, опремање и коришћење луке, укључујући и модел финансирања.

 

 

 

Овај меморандум је у склопу заједничких активности компанија из две земље на реализацији најављеног кинеског интереса за сарадњу на такозваном економском појасу копненог дела “пута свиле“. Документ није есклузивног карактера и за очекивати је да се покаже интерес и других кинеских фирми за стварање мултимодалних саобраћајних чворова, укључујући луке, индустријске зоне и сличне објекте, на српском делу Дунава.