RSS

You are here

Сарадња Србије и Репубике Српске у области водног саобраћаја

Лепосава Сојић, в.д. помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за водни саобраћај и безбедност пловидбе разговарала је данас са Весном Вожни, помоћницом министра саобраћаја и веза Републике Српксе о могућностима заједничке сарадње у циљу даљег развоја речног саобраћаја на Сави и повезивања целог региона.

 

„Србија, као држава-чланица Савске комисије, залагаће се и убудуће за поштовање и реализацију пројеката који су у заједничком интересу Републике Србије, Републике Српске и других земаља у савском сливу“, рекла је Сојић.

 

Сојић и Вожни сложиле су се да је уређење пловног пута и обнова пловидбе на реци Сави у обостраном интересу и од великог значаја за развој водног саобраћаја у читавом региону.

 

„Србија је спремна да пружи пуну подршку колегама у Републици Српској у процесу оспособљавања и полагања стручних испита за стицање звања за чланове посаде бродова унутрашње пловидбе грађана Републике Српске“, додала је Сојић.

 

Као важан пројекат, Вожни је навела потребу усаглашавања плана обележавања на заједничком сектору реке Саве, као и заједничко разматрање проблема нагомилавања наноса на ушћу реке Дрине.

 

На првом састанку којим се потврдила жеља за даљом редовном сарадњом две стране, разговарало се и о могућностима прекограничне сарадње у области ревизије пловила, увођења софтвера за инспекцијски надзор, као и о међусобној сарадњи лучких капетанија.