RSS

You are here

Састанак МГСИ са Директоратом ЕК за суседску политику и проширење

Унапређење енергетске ефикасности, али и социјална инклузија Рома и Ромкиња у Србији и побољшање родне равноправности биле су теме данашњег састанка тима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са Катарином Матерновом, заменицом генералног директора Директората Европске комисије за суседску политику и проширење.

 

„Србија и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре свесни су важности успостављања боље енергетске ефикасности у земљи. То ће побољшати нашу економију, а грађанима ће омогућити бољи животни стандард. Стога, улагање у енергетску ефикасност није трошак, него инвестиција“, рекао је Миодраг Поледица, државни секретар у МГСИ.

 

Говорећи о положају Рома и Ромкиња у Србији, Поледица је подсетио да је потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић именована да у име Владе координира радом институција ради побољшања ове области.

„У претходних неколико година покренули смо много тога, убрзали процедуре, унапредили стратешки оквир и успешно кренули у реализацију Стратегије и Акционог плана за побољшање положаја ромске заједнице у Србији“, истакао је Поледица.

 

Саговорници су се сложили и да је на пољу родне равноправности направљен напредак, пре свега кроз јачање стратешког и институционалног оквира, увођење родно одговорног буџетирања и реализацију пројеката за борбу против родно заснованог насиља. Поред тога, истакнута је и важност усвајања Закона о родној равноправности, који је припремљен и на којем је Координационо тело, у сарадњи са свим релевантним институцијама, радило у претходне три године.