RSS

You are here

Састанак министара транспорта у Београду нови импулс сарадњи НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе

Заменик министра иностраних послова НР Кине и генерални секретар Секретаријата за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе, Ванг Чао, упутио је потпредседници Владе Србије и министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорани Михајловић, писмо у којем истиче да високо цени њено ангажовање у реализацији инфраструктурних пројеката и да је спреман да омогући да сарадња две земље буде дубља и практичнија.

 

Ванг Чао је у писму навео да трансрегионална платформа за сарадњу између НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе “у протеклих шест година од свог оснивања показује добар тренд развоја и пружа учесницима бројне прилике за сарадњу” и да је дала велики допринос унапређењу односа између НР Кине и централно и источноевропских земаља.

 

“Србија подржава и активно учествује на свим догађајима у оквиру сарадње 16+1. Посебно сарадња у областима изградње саобраћајне инфраструктуре, сарадње производног капацитета и у другим областима је одавно отпочела, стабилно се развија и има бројне успехе”, наводи се у писму.

 

Ванг Чао је такође навео да жели да предстојећи састанак министара транспорта у Београду, на којем ће кинеску делегацију предводити министар транспорта НР Кине, бити успешан и да ће дати нови импулс сарадњи у области саобраћаја и инфраструктуре између НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе.

 

Tрeћи сaмит министaрa трaнспoртa НР Кинe и 16 зeмaљa цeнтрaлнe и истoчнe Eврoпe, чији домаћин је потпредседница Владе, проф. др Зорана Михајловић, oдржaва сe oд 15. дo 17. oктoбрa у Бeoгрaду. У истoм пeриoду, у Бeoгрaду ћe бити oргaнизoвaн и Tрeћи фoрум грaдoнaчeлникa глaвних грaдoвa зeмaљa учeсницa у мeхaнизму сaрaдњe НР Кинe и 16 зeмaљa Цeнтрaлнe и Истoчнe Eврoпe.