RSS

You are here

Смањен број погинулих младих у саобраћају у првих осам месеци 2015. године

У првих осам месеци 2015. године 77 младих од 15 до 30 година погинуло је у саобраћају, што је за 15 мање него у истом периоду 2014. године, када су страдале 92 младе особе, наводи се у извештају Агенције за безбедност саобраћаја, који је данас усвојило Тело за координацију безбедности саобраћаја на путевима.

 

У првих девет месеци 2015. године погинула је 441 особа, што је 69 више него у истом периоду 2014. погинуло. Повећање броја погинулих забележено је у категорији возача путничког аутомобила, аутобуса, мопеда, бицикала и пешака, а смањен у категорији мотоциклиста и младих. За првих девет месеци 2015. године, погинуло је 12-оро деце, три више него у 2014.

 

Тело за координацију безбедности саобраћаја, којим председава потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић одржало је данас пету седницу, на којој је осим извештаја Агенције за безбедност саобраћаја за период јануар-септембар 2015. године, усвојен и извештај Тела за координацију безбедности саобраћај за прву половину године.

 

У извештају Тела се, као један од главних резултата у овој години, наводи усвајање Стратегије безбедности саобраћаја на путевима Републике Србије, за период 2015-2020. године, док ће акциони план стратегије бити усвојен до краја године.

 

На седници је усвојен и предлог за формирање мултидисциплинарне радне групе за израду материјала за васпитаче, учитеље и наставнике за рад са децом и младима у циљу унапређења безбедности. Радну групу ће чинити представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства унутрашњих послова, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.