RSS

You are here

Сплав највероватније преоптерећен, пријава против власника

Сплав "Мала Колубара" у тренутку отварања није био регистрован и вероватно је потонуо због преоптерећености, а против власника ће највероватније бити поднета кривична пријава због угрожавања опште безбедности грађана, изјавио је данас помоћник министра грађевинарства задужен за инспекцијске послове Александар Симић.

 

Симић је рекао да сплав ресторан "Мала Колубара" у тренутку отварања није био регистрован, јер је ранија дозвола за регистрацију, која је важила за 60 особа, истекла.

 

"У тренутку отварања на сплаву се налазило стотинак људи па се сумња да је то један од узрока потонућа", рекао је Симић.

 

Он је додао да је 19. марта, Управа за испитивање способности бродова наложила да се отклоне одређене неправилности и недостаци на пловном објекту што до данас није учињено.

 

Власник објекта је, како је додао, био задужен да прибави потребне дозволе и да се региструје у Лучкој капетанији где би Републичка инспекција пловидбе могла да исконтролише објекат и пусти га у рад.

 

"Самим тим би избегао кривичну пријаву коју ће највероватније добити због угрожавања опште безбедности грађана", навео је Симић.

 

Он је рекао и да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре уназад месец дана континуирано, два пута недељно, контролише све пловне објекте на Сави и Дунаву, а у сарадњи са Министарством за рад, Царином, Речном полицијом, Управом за опасне терете...

 

"Перманентно контролишемо све пловне објекте у пловидби и приметили смо да је до 30 одсто нелегално, односно у неком су прекршају, док је три до четири тоне робе у речном саобраћају у сивој зони", навео је Симић.

 

Министарство је, подвукао је, решено да томе стане на пут, како би пловни пут и реке били у потпуности доведени у ред.

 

Он је у том контексту навео да је пре два месеца уклоњено 40 бродова из акваторијума Београд на води, односно да је урађено оно што је било у надлежности Министарства.

 

Сплав на Сави "Мала Колубара" синоћ је делимично потонуо, евакуисано је око 100 посетилаца и нема повређених особа, пренели су јутрос београдски електронски медији.

 

Вода је почела да продире око 21 часа, а око 30 људи, међу којима 10 ватрогасаца, су сајлама, извлачили на обалу Саве сплав чијих се 160 квадратних метара нашло под водом.

 

Сплав ресторан који је синоћ требало да буде свечано отворен изненада је почео да тоне када се један од понтона напунио водом.