RSS

You are here

Споразуми о ваздушном саобраћају треба да омогуће боље односе, већу ефикасност и либерализацију

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић рекла је данас да споразуми о ваздушном саобраћају са Кином и Уједињеним Арапским Емиратима треба да омогуће боље односе, већу ефикасност и либерализацију ваздушног саобраћаја.

Она је, образлажући Предлоге закона о потврђивању Споразума о ваздушном саобраћају између Србије и Влада УАЕ и Кине у Скупштини, рекла да је до сада потписано 97 билатералних споразума о ваздушном саобраћају.

“Споразум са Кином потписан је децембра 2014, а са УАЕ 2009. године и надам се да ће посланици после расправе о амандманима у четвртак ратификовати споразуме”, рекла је Михајловић.

Она је навела да је Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Републике Македоније о утврђивању граничне процедуре за железнички гранични прелаз Прешево - Табановце веома важан за Србију.

“Ми желимо да поједноставимо царинске процедуре, како би се омогућила боља комуникација и иновирао споразум из 1996”, рекла је Михајловић.

Говорећи о Предлогу закона о жичарама за транспорт лица, Михајловић је истакла да Србија први пут има овакав закон, који би требало да спречи било какву врсту нелојалне конкуренције и да унапреди безбедност.

“Овај Предлог закона веома је значајан, имајући у виду колико желимо да развијемо туризам и да од тога као држава имамо одређене приходе”, рекла је потпредседница Владе.

Према њеним речима, Предлог закона о уговорима о превозу у железничком саобраћају је иновиран, будући да тренутно важи закон из 1995 године.

“Сложићете се , много тога се променило од 1995. године до данас, наравно, постоји закон о железницама и други закони који просто траже да и овај закон ускладимо са тренутним стањем и регулативама ЕУ”, рекла је Михајловић.

Она је истакла да је врло важно што овај закон уводи електронски товарни лист, као и колски лист, где ће се по први пут водити евиденција празних кола и у том смислу наплаћивати накнада.

Министарка је додала да се нада да ће се у расправи амандманима сви предлози побољшати и да ће се закони усвојити.