RSS

You are here

Србија гради, откочили смо све кредите

Потпредседница Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је Влада Србије "откочила" све кредите за инфраструктурне пројекте и да троши новац по плану.
 
"Ова влада је задесила стање у коме је каснило све што смо дохватили. Међутим, током 2014. и 2015. године смо откочили све кредите и кренули да их трошимо. Тренутно министарство и влада троши по плану, не радимо ништа спорије у односу на план, али када нешто у старту касни, онда за годину дана шта год да радите, не можете тај размак да попуните", изјавила је Михајловић гостујући на ТВ Пинк.
 
Подсетила је да је Фискални савет направио одличну анализу која се тиче инфраструктурних пројеката у кашњењу, али да се они односе на неколико последњих година, а не само 2014. или 2015. годину.
 
Претходне владе, објаснила је, узимале су кредите за инфраструктурне пројекте, не знајући шта имају од пројеката, да ли су решили питање експропријације или направили припремне радње, те закључила да није ни чудо што те кредите нису могли да искористе.
 
Резултати ове владе, навела је она, већ су видљиви јер је лане асфалтирано 64 километара пута, а ове године, како је најавила, асфалтирано ће бити 150 километара пута. "Данас десет пута више асфалтирамо него пре само две или три године", истакла је Михајловић.
 
Говорећи о највећим приоритетима Владе у овом ресору, она је рекла да је то Коридор 10 који ће, како је навела, бити завршен до краја 2016. године.
 
"Неки га називају Скадар на Бојани, али чињеница је да је он грађен преко 10 година и да се стално причало о том Коридору 10 и да су многи министри отварали делиће Коридора. Ми нисмо таква влада, отворићемо га када се буде завршио 2016. године", исткала је он. 
 
Коридор 10 је за Србију важан јер ће на тај начин, указала је Михајловић, постати транзитна земља и моћи ће не само да зарађује на томе, већ је више нико неће заобилазити. 
 
Истакла је да су приоритети и повећање брзине возова, тачније модернизација пруге Београд-Бар и пруге Београд-Будимпешта. 
 
Модернизација пруге Београд-Будимпешта ће, како је навела, трајати две године, а почеће у последњем кварталу ове године. "Дакле за две године, грађани могу да кажу, "ми сада идемо до Будимпеште за 2,5 сата", истакла је она.