RSS

You are here

Србија мора имати бољи одговор на насиље над женамa

У породичном насиљу партнери или мушки чланови породице убили су 20 жена од почетка године до данас. Јуче су у околини Кањиже убијене четири жене, у околини Велике Плане једна и јутрос у Чачку још једна.

Нема оправдања ни за кога од нас што нисмо спасли ове жртве. Очигледно је да као друштво пролазимо кроз озбиљну и велику кризу, за коју нам треба ефикасан одговор одмах.

Закони постоје, можда нису најбољи и зато ћемо их мењати, али се очигледно не спроводе ефикасно. Тема насиља у друштву, посебно у породици је нешто пред чим нико од нас, било да смо укућани, комшије, пријатељи или државни службеници не смемо окретати главу, не смемо умањивати, потцењивати или игнорисати опасност. 

Нема оправдања што насилници нису пријављени, што им није одузето оружје, што на време нису приведени, кажњени, онемогућени. Нема оправдања што заједница и државни органи нису реаговали.

Страх од пријављивања насилника, прикривање насилника јер је “срамота за породицу" и лоше процене надлежних службеника имају узрок у општеприхваћеној културној матрици да су жене мање вредан део друштва и да је насиље према њима прихватљиво. Промена такве културне матрице је историјски задатак свих нас и већи изазов него промена закона и кажњавање починиоца. И та промена мора да се одвија у свакој глави, у свакој породици и у свакој институцији, од школе до Народне Скупштине.

Координационо тело за родну равноправност je већ иницирало усклађивање породичног и кривичног закона, у циљу смањења насиља у породици.

Координационо тело иницирало је и хитан састанак потпредседнице Владе проф. др Зоран Михајловић са Николом Селаковићем, министром правде, Небојшом Стефановићем, министром полиције и Александром Вулином, министром за социјална питања.

Придружујемо се позиву организација за заштиту права жена: Аутономног женског центра, Мрежа жене против насиља, Жене у црном и позивамо Женску парламентарну мрежу, као и  грађанке и грађане да се придруже у четвртак (21.05.2015. године), у 17 часова, на окретници аутобуса код Дома војске, на Тргу Републике у Београду, да се сетимо жена које су убили насилници, да покажемо јединство и да захтевамо ефикасну превенцију насиља над женама.