RSS

You are here

Србији 44,4 милиона евра бесповратно за инфраструктуру

Инвестициони оквир за Западни Балкан (WBIF) доделио је Србији укупно 44,4 милиона евра бесповратних средстава за реализацију пројеката у саобраћају. Највећи део новца односи се на инвестициони грант за изградњу прве деонице ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, од Ниша до Плочника, за коју је издвојено 40,6 милиона евра.

 

Укупна вредност изградње деонице Ниш-Плочник, дуге 33 километра, износи 212 милиона евра, а поред гранта WBIF, новац за овај пројекат биће обезбеђен из зајма Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

 

Поред гранта за пројекат изградње ауто-пута Ниш-Плочник, из WBIF је издвојено и 3,8 милиона евра за израду техничке документације за пројекте у водном и железничком саобраћају, укључујући реконструкцију пруге Београд-Загреб на територији Србије.

 

За деонице пруге Београд-Шид-државна граница, Стара Пазова-Голубинци-Шид и Инђија-Голубинци, укупно три милиона евра намењено је за израду студије изводљивости, идејног пројекта и стратешке процене утицаја на животну средину.

 

Поред тога, 800.000 евра биће уложено у израду претходне студије изводљивости и идејно решење за изградњу луке Београд, на европском коридору Рајна-Дунав.