RSS

You are here

Србији потребно више предузетница, држава ће их подржати

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић позвала је данас жене да користе средства намењена развоју предузетништва од 16,5 милијарди динара из буџета, али и да аплицирају за програм Европске банке за обнову и развој, вредан укупно 20 милиона евра.

Михајловић је рекла да у Србији има свега 30 одсто предузетница од укупног броја предузетника, док их је у земаљама Западног Балкана или ЕУ између 40 и 45 одсто. "Морамо још да радимо да би жене кренуле у процес предузетништва", поручила је Михајловић.

Она је казала да влада покушава да им направи амбијент за покретање бизниса и да је обезбедила 16,5 милијарди динара за подршку предузетништву.  Од тог новца, према њеним речима, део је намењен предузетницама које желе да покрену бизнис и онима које већ раде, али има је потребна подршка.

Михајловић је подсетила да је ЕБРД покренуо програм подршке развоју женског предузетништва у Србији под називом „Жене у бизнису“, у сарадњи са банком Интеза. За реализацију програма ЕБРД је обезбедила кредитну линију од пет милиона евра, чија средства банка “Интеза“ пласира у виду повољних кредита малим и средњим предузећима којима управљају жене.