RSS

You are here

Стојановић: „Кар го“ ради незаконито, али блокада Београда није решење

„Закон о превозу путника у друмском саобраћају прошао је све инстанце – одобрила га је премијерка, усвојен је на Влади и у парламенту и потписао га је председник Републике. У пракси имамо непоштовање тог закона, дрско понашање и агресивну кампању једног удружења да закон неће поштовати и да ће радити како сами желе“, изјавио је јутрос Саша Стојановић, помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Стојановић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, истакао да је ово министарство предузело све у оквиру својих надлежности, да је успоставило правни оквир, али да детаљније одлуке доносе локалне самоуправе појединачно.

 

„Свака самоуправа зна своје потребе и у складу са тим прописује мере како би град могао да функционише. За спровођење Закона о превозу путника надлежни су град, полиција и комунална полиција, којој смо у оквиру овог закона дали додатна овлашчења, знајући да град нема довољне капацитете у инспекцијском надзору, да могу да санкционишу сваки вид нелегалног превоза“, рекао је он.

 

Помоћник министарке Зоране Михајловић рекао је да у свакој радној групи за израду или измену закона учествују и представници привреде, али да се никада нико испред „Кар гоа“ није пријавио да учествује у раду радне групе за измену Закона о превозу путника.

 

„Од 2014. године ми се бавимо уређивањем превоза путника. Никада никаву иницијативу за увођење новог облика превоза нисмо добили. „Кар го“ ради незаконито и нелегално обавља своју делатност, кршећи при томе не само Закон о превозу путника, већ и Закон о удружењима. Министарство је против њих поднело кривичну пријаву“, рекао је Стојановић.

 

Он је додао да блокада града није решење и да су таскисти прибегли екстремном облику протеста, иако је Министарство саобраћаја од њих тражило да то не чине.

 

„Како бисмо решили овај проблем формирали смо и посебну радну групу коју чине представници надлежних институција, између осталих и МУП, Пореска управа, инспекцијски органи, Министарство државне управе и локалне самоуправе, и прописали мере које градски органи треба да примењују како би се закон успешно спроводио“, рекао је Стојановић.