RSS

You are here

Студенти Грађевинског факултета у Београду обишли радове на изградњи теретне пруге у Смедереву

 Студенти Грађевинског факултета у Београду обишли су деоницу на којој се изводе радови на укрштању нове теретне пруге у Смедереву са постојећом пругом Смедерево - Мала Крсна, као и радове на изградњи железничког моста преко главног канала Језаве.

 

Помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Вељко Ковачевић, студентима је представио значај овог пројекта и указао на изазове са којима се Министарство сусрело током реализације. Ковачевић је рекао да се нада да ће студент Грађевинског факултета, након завршетка студија, брзо наћи запослење у компанијама које се баве изградњом железничке инфраструктуре.

 

“Данас се улаже у изградњу друмске, железничке и водне транспортне инфраструктуре као никада раније, чиме су ресорно министарство и Влада Србије креирали окружење у којима се све више траже инжењери на тржишту рада, а циљ нам је да свако од вас по завршетку студија има могућност запослења на добро плаћеном послу”, рекао је Ковачевић.

 

Посета је реализована у оквиру сарадње Министарства са Универзитетом у Београду, а наставиће се обиласком других градилишта у Србији, како би студент стекли додатна практична искуства током школовања.

 

Пруга у Смедереву је прва новоизграђена теретна пруга у Србији после више од 40 година, која ће повезати Луку Смедерево са железничким Коридором 10. Изградња ове луке омогућиће и уклањање старе пруге из центра Смедерева и ефикасније снабдевање потребним рудама Железаре Смедерево, као и извоз крајњих производа ове фабрике.

 

Први планови за изградњу ове пруге урађени су почетком осамдесетих година прошлог века, док је техничка документација урађена још 2006. Изградњом ове пруге, МГСИ ће реализовати још један од пројеката које бројне владе пре ове нису успеле да релализују у последњих готово 15 година.

 

Укупна дужина пруге је 7,7 км, а вредност радова на изградњи износи 9,5 милиона евра.