RSS

You are here

Све бољи економски односи Србије и Аустрије

Потпредседник Владе, проф. др Зорана  Михајловић оценила је вечерас да су економски односи Србије и Аустрије из године у годину све бољи, и навела је да је српски извоз у ту земљу у првих пет месеци ове године порастао скоро 17 одсто, уз истовремено смањење увоза за четири одсто.

 

Укупне инвестиције компанија из Аустрије у Србији су око три милијарде долара и та држава заузима прво место по укупној суми инвестиција у Србији од 2000. године, нагласила је Михајловић на скупу аустријских привредника, који је организовала Амбасада Аустрије у Београду. Највећи износ инвестиција из Аустрије биo је 2007. године, када се у Србију слило око милијарду долара, подсетила је Михајловић и пожелела аустријским инвеститорима и привредницима још бољу пословну 2015. годину.

 

У разговору са аустријским привредницима, Михајловић је истакла да су инвеститори из те земље присутни у готово свим секторима у Србији, од енергетике, преко телекомуникација, банкарства, осигурања, до трговине. Подсетила је, такође, да су две државе до сада потписале 10 билатералних уговора, што омогућава свакој аустријској компанији одређене повољности када инвестирају у Србији.

 

"Они су то одлично препознали и користе, а то Србији пуно значи", казала је потпредседник Владе Србије, која је са аустријским привредницима разговарала, између осталог, о новим инвестицијама и новинама у Закону о планирању и изградњи, којима треба да скрати време издавања грађевинских дозвола на 28 дана и унапреди укупан пословни амбијент.