RSS

You are here

Све спремно за зимско одржавање путева

Зимска служба за одржавање државних путева у дужини од око 15.000 километара почела је са радом ове недеље, а за тај посао биће обезбеђено три милијарде динара.

 

Вршилац дужности директора "Путева Србије", Зоран Дробњак, рекао је на конференцији за новинаре поводом почетка зимске сезоне, која траје од 15. новембра ове до 31. марта, да ће о путној мрежи бринути укуно 26 предузећа са којима "Путеви Србије" имају уговор о одржавању.

 

Према његовим речима, "Путеви Србије" већ су набавили 40.000 тона соли, а биће набављено још 30.000 тона соли, тако да ће располагати укупно са нешто више од 70.000 тона.

 

То јавно предузеће ће располагати и са 140.000 тона ризле и камена за постипање путева, а набавиће и 1.500 тона хладне масе за интервентно крпљење асфалта у зимском периоду.

 

Дробњак је апеловао на вожаче да у зимском периоду стриктно поштују саобраћајне прописе, возе смањеном брзином, користе зимску опрему као и да воде рачуна о другим учесницима у саобраћају.

 

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за друмски саобраћај, Саша Стојановић, рекао је да ће за одржавање државних путева током зимске сезоне бити обезбеђене три  милијарде динара.

 

Стојановић је позвао возаче да буду нарочито опрезни у вожњи током зиме и да обавезно користе зимску опрему, с обзиром да је поштовање саобраћајних прописа најбољи начин за превенцију незгода.

 

Он је додао да је ове године било више погинулих у саобраћају и да је један од разлога и то што је у нашој земљи регистровано око милион возила више него у 2014.

 

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан је, такође, апеловао возаче да користе зимске пнеуматике, с обзиром да је правилником предвиђено да у периоду од 1. новембра до 1. априла буду све четири зимске гуме у случају да на коловозу има снега, леда или поледице, као и да дубина шаре на гуми мора да буде најмање четири милиметра.

 

Он је упозорио да упркос лепом времену летње гуме губе функционална својства већ на темепратури испод седам степени изнад нуле додајући да су јутарње темепратуре већ сада много ниже.

 

Беленцан је упозорио да је ове године било више погинулих у саобраћају - до 16. новембра 531 особа, а у истом периоду 2014. године 468 особа.

 

Руководилац Зимске службе Зоран Стојисављевић је истакао да су све припреме завршене на време и машине спремне одмах да реагују у случају снежних падавина.

 

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић је истакао да се саобраћајне незгоде дешавају скоро увек због људског  фактора односно да се веома ретко ради о вишкој сили и непредвиђеним околностима.

 

Божовић саветује возачима да не путују по невремену током зиме уколико баш не морају. "Боље одустаните у случају невремена него путовати по сваку цену, па после жалити", поручио је он.

 

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Бобан Стевановић је рекао да су они, такође, спремни да помогну и интервенишу у случајевима блокаде путева.

 

"Путеви Србије" ће водити рачуна о нешто мање од 700 километара аутопутева, око 4.100 километара путева првог реда и око 10.250 километара другог реда, са 163 пункта и базе.

 

Одржавање путева је подељено по приоритетима и на путевима првог приоритета ће се просипати со, другог приоритета ризла, док ће се на путевима трећег приоритета само уклањати снег.

 

Такође, током зимске сезоне путеве ће одржавати укупно 719 возила и камиона, 327 машина и 892 радника путара као и 184 техничара.

 

Посебна пажња биће посвећана одржавању критичних деоница као што су Бубањ Поток, Тресибаба, Златибор, Сјеница, Мост Бешка, обилазница око Београда и друге.

 

Како је речено на конференцији, већ данас се снег очекује у брдским пределима, а према дугорочним прогнозама очекује се да ће фебруар бити веома хладан и са падавинама.