RSS

You are here

Три могућа решења за Жежељев мост

Потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас да се до 27. априла мора наћи решење за пренос обезбеђених средстава на рачун извођача радова на Жељевом мосту у Новом Саду - компанији Азви, која је најавила да ће, уколико се то не деси, тада потпуно обуставити радове.

 

Михајловић је рекла да постоје три могућности за решење тог проблема и да министарство инсистира да АП Војводина уради ребаланс буџета и "да оно што није ставила на пригодну апропријацију, стави на пригодну апропријацију".

 

Друга могућност је да се не ради ништа и да 27. априла престану радови на Жежељевом мосту, што Министарство, како је рекла, никако не жели и трећа могућност је да АП Војводина, будући да је променила називе институција, новац уплати граду Новом Саду, па да град то пребаци Железници, каже Михајловић.

 

"Постоји могућност да се проблем реши, али ми не можемо да урадимо нешто уместо њих", изјавила је министарка.

 

Она је навела да Министарство жели да помогне и да буде подршка истичући да је 27. април врло важан датум о којем морају да размишљају и покрајина и град.

 

Михајловић је подсетила да Министарство није финансијер лота 2, већ покрајина Војводина и град Нови Сад.

 

Извођач радова на Жежељевом мосту преко Дунава у Новом Саду је шпанско-италијански конзорцијум "Азви-Тадеи-Хорта Кослада" (АЗВИ).

 

Посао је стопиран зато што је АЗВИ тражио додатни новац због већих трошкова вађења остатака старе срушене конструкције бетонског моста.

 

Уговорена вредност радова је била 45,3 милиона евра на почетку изградње моста, коју са 26,2 милиона финансира Делегација ЕУ, а 19,1 милион Војводина и Нови Сад.