RSS

You are here

У борби против насиља у породици потребна помоћ свих

Координационо тело за родну равноправност формирало је Радну групу за усклађивање породичног и кривичног закона, изјавила је данас председница тог тела проф. др Зорана Михајловић.

''То је нешто што се тражи годинама, а што није урађено'', рекла је Михајловић, додајући да закони морају да се поштују и спроводе, али да понекад морају да се ускладе како би били делотворни.

 

Она је најавила да ће за неколико дана бити одржан састанак Координационог тела са министрима правде, полиције, за социјални рад како би се убрзало усклађивање закона.

 

Михајловић је новинарима у Железницама Србије рекла да Координационo тело инсистира на бољој координацији на терену социјалних служби, Тужилаштва и локалних самоуправа јер је, како је рекла, у борби против насиља у породици потребна помоћ свих, па и медија како не би имали трагична дешавања попут оних у протеклих пар дана.

 

''Није довољно само да на насловне стране ставите да ли је неко некога убио или напаствовао него шта радимо иза тога, односно шта чинимо да до тога не дође и охрабримо жене да пријаве насиље'', истакла је Михајловић.

 

Она је подсетила да је већина од 20 убијених жена у породичном насиљу за неколико месеци пре трагичног догађа пријавило насиље и надлежним службама је било познато да у тим породицама постоје проблеми.