RSS

You are here

У Лондону одржан састанак Мешовите комисије за друмски саобраћај Србије и В. Британије

У Лондону је током званичне посете потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, одржан састанак Мешовите комисије за друмски превоз Републике Србије и Уједињеног Kраљевства.

 

Делегације две земље постигле су договор о начину обављања превоза терета у друмском саобраћају до ступања на снагу билатералног споразума који су овом приликом потписали потпредседница Михајловић и британски министар за транспорт Џеси Норман.

 

Саша Стојановић, помоћник министарке за друмски саобраћај, истакао је да потписивање друмског споразума о превозу терета представља наставак одговорне политике Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, те да ће транспорт бити ослобођен режима дозвола, што је веома повољно за српске превознике.

 

“Имајући у виду пораст робне размене са Уједињеним Kраљевством и учешће српских превозника у обављању превоза терета са В. Британијом, овај договор је изузетно значајан за њих. На састанку Мешовите комисије две земље потписали смо и протокол којим ће бити регулисана техничка питања како ће се превазићи период до момента ступања на снагу споразума”, рекао је Стојановић.

 

Он је додао и да је српска делегација на овом састанку изнела да подржава захтеве  Уједињеног Kраљевства за повећање базне квоте ЦЕМТ дозвола за 2019. и 2020. годину, као и предлог за либерализацију превоза за возила евро 6 унутар ЦЕМТ мултилатералне квоте. Српска страна на овом састанку поново је покренула и питање виза за професионалне возаче. Надлежни органи Уједињеног Kраљевства размотриће ово питање и обавестиће српску страну.