RSS

You are here

У наредне две до три године рехабилитација путева у свим локалним самоуправама

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, најавила је да ће се у наредне две до три године у свим локалним самоуправама радити рехабилитација путева, а да ће се путарске и грађевинске фирме повезивати у конзорцијуме како би лакше добијале послове.

Михајловић је, током обиласка радова на реконструкцији државних и локалних путева у Зајечару, подсетила да је Скупштина недавно ратификовала кредит у износу од скоро 400 милиона евра, који су за обнову путне мреже у Србији одобриле Светска банка, Европска банка за обнову развој (ЕБРД) и Европска инвестициона банка (ЕИБ).

Она је додала да ће држава помоћи да се формирају конзорцијуми путарских и грађевинских фирми, са циљем да се предузећа које не могу да дају гаранције удруже са онима која то могу и заједно наступе на тендерима у Србији. "Ми смо конзорцијуме путара већ формирали и јавно ћемо их представити, а очекујемо да то урадимо и са грађевинским компанијама", рекла је Михајловић. Поред тога што прави црне и беле листе извођача радова, Влада хоће и да помогне путарима и грађевинарима, навела је она и поновила да ће Министарство убудуће инсистирати на поштовању рокова, квалитету радова и одговарајућим ценама.

Потпредседник Владе је са представницима Зајечара обишла данас радове на доградњи државног пута првог Б реда, на улазу у Зајечар из правца Параћина и радове на реконструкцији улица 29. новембра и Николе Пашића. Укупна вредност ових радова је 1,4 милијарде динара, од којих је држава издвојила 800 милиона, а град 600 милиона динара.

Михајловић је истакла да је Град Зајечар добар пример сарадње са Владом и поручила да и друге локалне самоуправе треба тако да раде уколико желе да буду "велико градилиште" као што је сада Зајечар. Она је подсетила да се, као потпредседник Владе, сваког четвртка састаје са представницима локалних самоуправа из целе Србије како би убрзала реализацију пројеката и помогла у решавању њихових проблема.

Директор Путева Србије Зоран Дробњак је рекао да ће радови на улазу у Зајечар код касарне, у дужини од 1,7 километара, бити завршени за 80 дана, где ће бити изграђена пешачка и бициклистичка стаза и урађено осветљене које ће допринети већој безбедности у саобраћају. Путеви Србије ће, према његовим речима, помоћи и обнову улица Обилићев венац и 7. септембра, а Зајечар ће у наредном периоду добити и осам километара дугу пешачку и бициклистичку стазу. Реконструкција Улице Николе Пашића у центру Зајечара требало би да буде завршена до 30. августа, додао је Дробњак.

Председник Скупштине града Зајечара Саша Мирковић захвалио је потпредседнику Владе на помоћи Зајечару, посебно током претходне грејне сезоне, кад је омогућила да становници овог града имају грејање и да се живот одвија нормално. Мирковић је позвао да постане почасни грађанин града Зајечара, што је Михајловић прихватила, рекавши да јој част да буде по први пут почасни грађанин неког града.