RSS

You are here

Удео грађевине у БДП-у повећан са 4 на 5,5 одсто

Око 100.000 грађевинара данас обележава Дан грађевинара Србије. Удео грађевинарства у БДП-у у претходне две и по године повећан је са четири на 5,5 одсто а српска грађевинска индустрија иде узлазном путањом.

Државни секратар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић је поручила у Савезу самосталних синдиката Србије да је циљ Владе да домаћа грађевинска оператива коначо стане на ноге и домаће грађевинске фирме поново раде.

“Највише од онога што смо обећали смо и испунили - држава је обезбедила новац за реализацију свих капиталних пројеката у Србији”, казала је Дамњановић.

Како каже, у првом кварталу 2016. имали смо реални раст бруто додатне вредности за 15 одсто у грађевинарству.

Такође, у прва четири месеца вредност радова у грађевинарству је била за 68,6 одсто већа него у истом периоду прошле године, казала је она.

Дамњановић је нагласила да грађевинарство вуче 30 других делатности и да је циљ да достигне стару славу.

Она је додала да је тачно да су плате у грађевинарству испод републичког просека, али да је у 2015. тај заостатак смањен са шест на четири одсто.

Дан грађевинара Србије 8. август се обележава у знак сећања на грађевинске раднике који су се 1940. године побунили и штрајковали тражећи боље услове рада, повећање надница и скраћење радног времена.