RSS

You are here

Унапређујемо позицију Србије на листи Светске банке, више него иједна Влада до сада

”Невероватно је, али тачно, да смо ми прва Влада Србије која се бавила позицијом и угледом Србије на листи  Дуинг бизнис (Doing business) Светске банке”, oценила је данас потпредсдница Владе проф. др Зорана Михајловић на састанку Заједничке радне групе са задатком да дефинише конкретне мере за унапређење позиције Србије на овој листи, којом председава.

 

Позиција сваке земље на овој листи говори о пословном, правном и политичком амбијенту у земљи, што одређује општу заинтересованост и однос инвеститора према тржишту. Циљ Владе Србије је да се наша земља нађе међу првих десет на листи Дуинг бизнис (Doing business) Светске банке о условима пословања, у средњем року, изјавила је Михајловић.

 

Она је истакла да су издавање грађевинских дозвола и поједностављивање пореских процедура два кључна помака у реформама ове године, која ће, за почетак, највише допринети скоку Србије на овој листи.

 

„Само од ова два помака очекујем скок за 30 места, а на нама је да наставимо да радимо и у другим категоријама сада када смо успели да побудимо интерес и Светске банке за оно што радимо. Сада је кључ у Акционом плану, односно – шта даље?“, рекла је Михајловић.

 

Она је најавила да ће Радна група до почетка септембра дефинисати конкретне кораке Акционог плана а онда и расподелити министарствима укљученим у Радну групу конкретне задатке за спровођење.

 

„Циљ није само ранг већ системски утицај јер смо сви сведоци гиљотине прописа која је била добра али ефекте нисмо осетили“, истакла је Михајловић и најавила да ће се извештај са заседања ове Радне групе ускоро наћи и на седници Владе Србије.

 

„Инвеститори ће сигурно знати да препознају реформске прописе који ће до овога довести али ово не радимо само због њих већ и због нас, како бисмо постали уређена земља“, рекла је Михајловић на састанку Заједничке радне групе са задатком да дефинише конкретне мере за унапређење позиције Србије на овој листи, којом председава.

 

Михајловић је упозорила да ће један од највећих изазова бити категорија „извршење уговора“ која у корену има реформу која захвата читав правосудни систем па ће се тиме бавити Министарство правде.

 

Ипак, истакла је, то ће се спровести јер се некада и на грађевинску дозволу чекало у просеку 264 дана а данас се она добија за 28, а висина доприноса за грађевинско земљиште је некада износила 95 одсто трошкова за издавање овог документа а сада је овај издатак укинут.  Такође, од 1. јануара 2016. године почиње са са електронским издавањем дозвола.

 

„Све ово за почетак попеће нас на 156. позицију са садашње 186.“, рекла је Михајловић.

 

Влада Србије формирала је Радну групу за унапређење позиције Србије на ранг листи Светске банке 20. децембра прошле године.