RSS

You are here

Ускоро градња још три моста на подручју Београда

На обилазници око Београда градиће се још два моста, на Сави код Остружнице и на Дунаву код Винче, као и још један мост преко Саве за Коридор 11 код Обреновца, речено је Танјугу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Мост преко Саве код Остружнице ће почети да се гради већ до краја године, у оквиру градње друге траке аутопута на обилазници, рекао је државни секретар у том министарству Дејан Трифуновић додајући да ће тендер за мост бити расписан у мају.

"Можемо очекивати у наредном периоду три нова моста“, истакао је Трифуновић додајући да ће прво бити изгрђен мост код Остружнице који ће се финансирати уштедом из кредита Европске инвестиционе банаке у вредности од 30 милона евра.

Мост на Сави код Обреновца ће се градити у оквиру планиране концесије на Коридору 11 како би повезао прву деоницу тог аутопута Сурчин - Обреновац, навео је Трифуновић.

Говорећи о обилазници око Београда, он је казао да у оквиру прве фазе обилазнице треба да се заврши друга трака аутопута од Остружнице до Бубањ Потока у дужни од 24 км и да је за то потребно око 200 милиона евра.

Предвиђена је и друга фаза обилазнице која подразумева градњу аутопута од Бубањ Потока до Винче и Панчева у дужини око 31 км, заједно са друмско-железничким мостом преко Дунава, а према првим проценама укупна вредност радова ће износити 470 милиона евра.

За завршетак прве фазе и реализацију друге фазе је, према речима Трифуновића, потписан Меморандум са кинеском компанијом Синохидро, која треба до краја овог месеца да достави понуду за ту инвестицију.

"Ту не постоји никакво право ексклузивитета, што значи да се може преговарати и са другим странама", нагласио је Трифуновић.

Он очекује да би ти пројекти на обилазници око Београда, која је део Коридора 10, могли да буду реализовани у наредне две године.

"Обилазница се, као што је пракса свуда у свету, неће наплаћивати иако је део Коридора 10, али оно о чему размишљамо јесте наплата на делу обилазнице од Бубањ Потока до Панчева. Конкретно, друмско-железнички мост може бити предмет наплате и треба да буде. То је управо мотив за инвеститоре да уложе у тај део", рекао је Трифуновић.

Друга фаза градње обилазнице око Београда је важна и за реализацију пројекта Београд на води и функционисање будуће главне железничке станице Београда центар у Прокопу, додао је он.

Петља Батајница, која је део обилазнце, треба да буде завршена до 1. маја ове године, а друга трака аутопута од Добановаца до Остружнице до 1. јуна.