RSS

You are here

Ускоро мере за сузбијање сиве економије у друмском транспорту

Због сиве економије у друмском превозу годишње се губи око 150 милиона евра, а међуресорна Радна група Владе ускоро ће изнети сет предлога како да се овом проблему стане на пут, изјавио је данас помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за друмски саобраћај, Саша Стојановић.
 
Он је истакао да су нацртом Закона о превозу путника у друмском саобраћају предвиђена већа овлашћења за инспекције, да ће бити повећане казне, али и да ће инспекторима бити једноставније да докажу да је реч о нелегалном превозу. 
 
Поред ових решења, која ће бити дефинисана новим законом о превозу путника у друмском саобраћају, радна група основана на иницијативу потпредседнице Владе, проф. др Зоране Михајловић предложиће и да се направи јединствена база података свих превозника, рекао је Стојановић.
 
"Тражићемо и да Министарство правде изда упутство да сви судови поступају јединствено, тачније да се изричу јединствене казне за ову врсту прекршаја, али и да се примењују мере безбедности одузимања возачке дозволе и одузимања возила којим се обавља тај нелегални превоз", истакао је он. Радна група ће такође тражити и да Министарство правде у оквиру своје надлежности прати активност судова како не би долазило до високог степена апсолутне застарелости прекрсајних поступака. 
 
Стојановић је рекао и да ће бити предложене и измене неких уредби којима ће се ограничити могућност да се, представљени као донације, увозе аутобуси који не испуњавају основне техничке норме, а којима се врши нелегални превоз. "Циљна група коју ћемо гађати овим мерама су путничка возила, фабрички регистрована, од шест до девет седишта која се користе за нелегалан превоз у међународном и унутрашњем саобраћају", навео је он.
 
Једна од мера, како је додао, биће усаглашавање пореских стопа за јавни, градски и међуградски превоз. "Такође ћемо спровести агресивну маркетиншку кампању како у оквиру нашег министарства, али и преко Агенције за безбедност саобраћаја, јер желимо грађанима да упутимо поруку да јефтин превоз не значи безбедан превоз", истакао је он.
 
У Радну групу за сузбијање сиве економије у друмском саобраћају поред представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, били су укључени и представници Министарства правде, Министарства финансија, Министарства државне и локалне самоуправе, Министарства рада, запошљавња, социјалне политике, Привредне коморе и бројних удружења превозника.