RSS

You are here

Усвојен Закон о отклањању последица поплава у Србији

Народна скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о отклањању последица поплава у Републици Србији, који ће важити годину дана и обухватиће све градове и општине који су претрпели штету.

 

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је током расправе о амандманима на овај закон да Влада Србије неће чекати годину дана да поднесе извештај о поплавама, на шта ће по закону бити обавезна, већ да то може да учини после три месеца или раније. Она је поновила да ће свих 485 породица којима су куће потпуно уништене у поплави до јесени добити нове, а да ће закон омогућити да све активности буду прегледне и да се зна на шта је потрошен сваки динар у обнови.

 

На примедбе опозиције да је “Влада заборавила 77 општина које треба да обнови, јер их није таксативно набројала”, Михајловић је рекла да техничком грешком у закону нису побројане све општине погођене поплавама. Она је оценила да системска решења не могу да се направе за месец дана, а ли да верује да ће до краја године бити завршена мапа свих клизишта у Србији. 

 

Одговарајући на питања посланика, потпредседник Владе је казала и да није могуће ослободити домаће фирме плаћања ПДВ-а на донације поплављенима, јер би се тиме нарушио домаћи порески систем.

 

Закон о отклањању последица поплава у Републици Србији ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику", а престаје да важи након годину дана. Њиме се уређује отклањање последица мајских поплава, односно активирања клизишта на подручју погођеном елементарном непогодом.

 

За спровођење Закона потребно је обезбедити додатна средства у буџету, а разлог за његово доношење по хитном поступку лежи у томе што је потребно што пре приступити раду на обнови поплављених подручја и отклањању околности које могу да проузрокују штетне последице. Истовремено, доношење посебног закона је пут и механизам за осигурање транспарентности у коришћењу донаторских и других средстава која су обезбеђена за помоћ и обнову поплављених подручја.

 

Закон о отклањању последица поплава у Републици Србији ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику", а престаје да важи по истеку једне године.

 

На данашњој седници, посланици су већином гласова подржали и Владин Извештај о поплавама.