RSS

You are here

Усвојени програми обнове стамбених објеката након поплава

Влада Србије усвојила је на данашњој седници програме обнове порушених и оштећених стамбених објеката на подручјима поплављеним током маја ове године, којима је планирана изградња 350 кућа и исплата материјалне финансијске помоћи за власнике 10.000 оштећених породичних стамбених објеката.
 
Државни програм обнове предвиђа градњу типских куће од 60, 80 и 100 квадратних метара, у зависности од броја чланова домаћинства. Уколико изградња куће није могућа, према условима дефинисаним програмом, биће исплаћивана материјална помоћ за решавање стамбеног питања.
 
Породицама чији су објекти порушени, а није могућа градња нових, биће исплаћен новчани износ приближан износу потребном за изградњу типских кућа, и то два милиона динара за куће од 60 квадратних метара, 2,5 милиона динара за објекте од 80 квадратних метара и три милиона динара за куће од 100 квадратних метара. 
 
За спровођење Програма обнове порушених стамбених објеката обезбеђено је 875 милиона динара. 
 
Средства за обнову биће исплаћивана према категорији оштећења, и то за прву категорију оштећења 120.000 динара, за другу категорију 200.000 динара, за трећу категорију 250.000 динара, за четврту категорију 350.000 динара и за пету категорију оштећења 600.000 динара. За спровођење овог програма обезбеђено је 2,5 милијарди динара.
 
Решења о додели државне помоћи доносе локалне самоуправе, у складу са законом. Приликом одлучивања, поред осталог, биће узимано у обзир да је штета пријављена у складу са законом, да је настала као последица поплава и клизишта које су се десиле током маја 2014. године, као и да је пријављена штета на објекту у којем је подносилац пријаве стално живео. 
 
Локалне самоуправе достављаће Канцеларији за помоћ и обнову поплављених подручја решења на основу којих ће бити организована изградња типских стамбених објеката и исплата новчане помоћи.