RSS

You are here

Велика шумадијска завера

Реаговање потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, поводом текста “Михајловић обмањује јавност, Моравски коридор не пролази кроз Шумадију”:

Само део реченице из моје изјаве да ће “Mоравски коридор повезати 500.000 житеља Шумадије” био је довољан дописнику “Данаса“ (из Крагујевца) да ме оптужи да “обмањујем јавност” јер, како тврди, овај ауто-пут који ће повезати Чачак, Краљево, Врњачку бању, Трстеник, Крушевац и Ћићевац уопште није у Шумадији.


Илузорно је и смешно расправљати и држати предавања из географије на тему да ли је Чачак у Шумадији или није, да ли су и који Краљевчани Шумадинци и да ли је Западна Морава и која њена обала део Шумадије, а која није.

 

Глупо ми је водити расправу о томе шта је и где се налази Шумадија, кад су о њој много боље од мене писали Јован Цвијић (помиње га и мој критизер), који је у физиономској класификацији села први пут увео “шумадијска сеоска насеља”, као и други географи и историчари који су чак били става да “не постоје јасне границе Шумадије”.

За њих је Шумадија била и остала збир пркоса и ината, шајкаче и опанка, шљиве и ракије препеченице, бунџија и устаника, звона са Опленца и фруле Боре Дугића, славне прошлости и гостопримства. За њих Шумадија није само пука географија, већ наслеђе и путоказ Србије. И овде не бих ништа додала ни одузела.

 

А онда су у саблажњавање над мојим незнањем да Чачак није у Шумадији удробљени односи садашњег и бившег председника Србије, Александра Вучића и Томислава Николића, уз додатак градоначелника Крагујевца Радомира Николића и локалне власти, зачињених „Фијатом“ и Коридором 10.

 

И све је то смућкано како бисмо дошли до великог финала и суштине мог “обмањивања јавности” – велике завере против Крагујевца. Тако испаде да ауто-пут од Чачка до Крушевца, који ће повезати више од 500.000 житеља Шумадије и грађана Србије, који ће повезати више од 20.000 малих и средњих предузећа, наше бање и туристичке центре, који ће спојити наше две најзначајније саобраћajнице, Коридор 10 (од Хоргоша до Прешева и Димитровграда) и Коридор 11 (од Београда до границе са Црном Гором), није ништа друго до завера против Крагујевца, Крагујевчана и центра Шумадије!

И онда не можете а да не видите да из текста дописника “Данаса“ не исијава никаква жеља да нас (мене посебно) научи нешто о географији и Шумадији, већ да из њега куља онај добро познати део менталитета људи са ових простора којима ништа не ваља, којима ништа није добро.


То су они најгласнији, они који у кафани све најбоље знају, којима ни најбоља шљива није добра јер би он испекао бољу, само му не дају, они којима и најбоља прасетина из Мрчајеваца није довољно добра јер би се, да се он пита, бар још пет минута вртела на ражњу.

Знам такве, знате их и ви и знате да не оскудевамо у њима. Има их у Шумадији, као што их има у Београду, у Новом Саду, Нишу, Чачку, има их у сваком граду, у сваком ћошку Србије. И нисмо само ми претплаћени на њих, има их у комшилуку, у Европи, где год хоћете. Описао их је и Миле Кекин као оне који „имају нова кола ради дојма и имају став кад немају појма“. Њихово име почиње на „л“, наставља са кукањем и завршава као један део људског тела. Не знам ко је смислио ову дефиницију, али се не бих ни најмање изненадила да аутор није неки виспрени Шумадинац.

И шта рећи осим, нека их. Нека они само и даље просипају своје мудролије и раде оно што најбоље знају, а ми ћемо и даље да радимо оно што мислимо да је најбоље за Србију - градићемо путеве, повезиваћемо градове и грађане Шумадије и читаве Србије. И наравно, изградићемо и брзу саобраћајницу од Крагујевца до Коридора 10. Па, коме досади…