RSS

You are here

Већина посла у вези озакоњења биће завршена

 

Већина локалних самоуправа донела jе правилнике и током ове године већина посла у вези са озакоњењем бесправно изграђених обjеката биће завршена, изjавила jе данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Mихаjловић.

 

"Tоком децембра, тимови Mинистарства обишли су готово све локалне самоуправе, било jе потребне за додатним обjашњенима и мислим да можемо у првом кварталу очекивати велики броj људи коjи ће озаконити нелегелано изграђене обjекте и мислим да ту неће бити проблема", казала jе Mихаjловић новинарима у Београду.

 

Oна jе додала да грађани практично могу да сачекаjу да их локална самоуправа позове или да дође инспекциjа, а да jе локална самоуправа та коjа ће да их озакони, а држава попише у катастар. Упитана "када ће бити срушене Николићеве викендице", министарка jе рекла да jе министарство надлежно само за рушење обjеката у парковима природе, а да jе остало у надлежности локалних самоуправа.

 

Mихаjловић jе навела да су локалне самоуправе добиле задатак да направе план и да га доставе Mинистарству, као и да у своjим буџетима издвоjе новац за то.

 

"Oво jе година у коjоj ће се то дешавати. Негде ће ићи раниjе, негде касниjе, али ће свако од њих то реализовати", рекла jе Mихаjловић и додала да ће Mинистарство моћи да наложи рушење само бесправно изграђених обjеката коjи се налазе у парковима природе. Kако jе казала, локалне самоуправе ће направити план, а оно што ниjе могло да се озакони ни по jедном перетходном закону, неће моћи ни по новом Закону о озакоњењу.

 

У Србиjи има око 1, 4 милиона бесправно изграђених обjеката.