RSS

You are here

Влада и Савет страних инвеститора заједно до бољег пословног амбијента

Влада Србије и Савет страних инвеститора (FIC) спремни су да раде заједно на унапређењу пословног амбијента, како би Србија постала што привлачнија за инвеститоре, закључено је данас на састанку потпредседника Владе проф. др Зорана Михајловић и делегације FIC-а, коју је предводио председник ове организације Фредерик Куен.

 

Михајловић је информисалa FIC да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре започело решавање низа проблема које је затекло у овом сектору, где је посебно истакла проблем легализације око 1,5 милиона бесправно подигнутих објеката. Према њеним речима, у јулу би у скупштинску процедуру требало да буде упућен нови закон о планирању и изградњи, који ће скратити време издавања грађевинских дозвола, уредити процес конверзије права коришћења земљишта у право својине и генерално унапредити прописе у сектору грађевинарства.

 

Коен је позитивно оценио досадашњу сарадњу са Владом и потврдио спремност Савета страних инвеститора да помогне Влади у стварању што бољих услова за пословање, Србији, између осталог, кроз предлоге које једном годишње објављује у оквиру „Беле књиге”.

 

Поред решавања питања конверзије земљишта, које је у непосредној надлежности Министарства, инвеститори које окупља ова организација заинтересовани су и за повећање ефикасности јавног сектора, побољшање прописа, транспарентан порески систем и флексибилно тржиште рада, речено је на састанку.

 

Михајловић је истакла да, у оквиру својих надлежности, Министарство већ ради на повећању ефикасности државних и јавних предузећа у својој надлежности, као и на усвајању низа секторских закона који ће унапредити пословни амбијент.