RSS

You are here

Вучић показао Рами ко је лидер региона!

Логично је да се повежемо и с Албанијом јер је то начин да сви путеви западног Балкана воде у Београд. То нам је и политички циљ.

 

Односи између Београда и Тиране побољшаће се онолико колико наша дела и дела наших суседа буду пратила изговорене речи. Сагласили смо се да је заједнички кров свих Албанаца ЕУ, као што је и заједнички кров Србије и Албаније ЕУ, такође. А нестабилност региона је узрок сиромаштва наших грађана и морамо учинити све да изађемо из тог зачараног круга сиромаштва и сукоба. Зато је овом посетом Вучић показао да није само лидер у Србији већ да је лидер региона - каже у разговору за Курир потпредседница Владе и министарка саобраћаја Зорана Михајловић.

 

Који су све пројекти уговорени?

- Повезивање Албаније преко Србије са остатком Европе и наш излазак на Драч и Јадранско море изградњом саобраћајница кључни је финансијски и градитељски залогај. Кад буде добрих путева, кретаће се и путници и роба и капитал.

 

Помиње се да ће уговорени пројекти бити грађени и средствима ЕУ. Колико ће новца бити потребно за аутопут Ниш-Приштина-Тирана и колико је дуг тај аутопут?

- Укупна дужина је око 385 километара и повезује Коридор 10 у Србији од Ниша преко Приштине с луком Драч. Ово је главна веза између Коридора 10 и 8 (Македонија и Бугарска), а укршта се с рутом Скопље-Приштина, као и с рутом Сарајево-Подгорица-Влора. Процењена вредност инвестиције је милијарду евра.

 

Да ли је на тај аутопут акценат стављен због економских ефеката или зато што на њему инсистира и ЕУ?

- Транзитни саобраћај од Тиране ка Европи кретаће се српским аутопутевима преко Београда ка Загребу и ка Будимпешти. То су директни и индиректни приходи од транзита. С друге стране, Србија у наредне две године завршава започете трасе аутопутева и ка Бугарској и ка Македонији и ка Црној Гори. Логјчно је да се овежемо и с Албанијом јер је то начин да сви путеви западног Балкана воде у Београд. То нам је и политички циљ, зар не?

 

Какав је осећај кад се у Тирани после 103 године завијори српска застава и чује химна?

- Рама је био одличан домаћин. У сваком тренутку је речима и понашањем показивао спремност на потпуну сарадњу и унапређење односа. Разговори су били интензивни, напорни.

 

Да ли сте били у прилици да пробате албанску кухињу? Шта вам се од њихових специјалитета допало?

- Нисам први пут у Тирани. Албанска кухиња је занимљив микс турске, грчке и италијанске. Медитеранска земља и фантастична риба из Јадрана.

 

Можда ћу летовати у Албанији

 

Рама је позвао Србе да дођу у Албанију на море. Да ли бисте ви били један од тих туриста?

- Лепа медитеранска земља, а Јадран не познајем само на његовој албанској обали, па зато и није немогуће.