RSS

You are here

За шест месеци оборен рекорд у броју путника на нишком аеродрому

Потпредседница Владе Србике и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф.др Зорана Михајловић изјавила је данас у Нишу да је на аеродрому „Константин Велики“ у том граду оборен рекорд у броју путника у последњих 30 година. 

 

За шест месеци ове године на нишком аеродрому прошло је укупно 35.519 путника, чиме је оборен рекорд из 2006. године са 35.518 путника.

 

„У августу прошле године овде у Нишу договорили смо се да улажемо у аеродром како би он функционисао целе године. Успели смо у томе јер је за шест месеци на нишком аеродрому било више путника него било које претходне године“, нагласила је Михајловић.

 

Потпредседница Владе је најавила да ће и држава и град наставити да улажу у нишки аеродром и током 2016.године. „План нам је да улажемо у аеродром јер је он важан не само за град и државу већ за читав регион. Очекујем да наредне године број путника буде око 80.000 мада градоначелник каже да ће бити и до 100.000 путника", додала је она. 

 

Уз аеродром „ Никола Тесла“ и аеродром Лађевци, и нишки аеродром ће бити веома значајан. Мали аеродроми су веома важни за повезивање, за туризам и као алтернатива великим аеродромима, оценила је Михајловић.

 

На конференцији за медије у Градској кући у Нишу била је  и 35.519 путница Светлана Петровић, захваљујући којој је оборен рекорд.

 

„Овај аеродром је јако важан за нас који живимо у скандинавским земљама а пореклом смо одавде. Веома је леп осећај када директно слетите у свој град и стигнете право кући. Било би добро да има више летова јер би то значило свим нашим људима који раде негде далеко“, рекла је она.

 

Градоначелник  Ниша Зоран Перишић је рекао да ће наредне године град наставити да улаже у објекте који су битни за карго авио саобраћај.

 

За наредну годину је опредељено 80 милиона динара пре свега за набавку неопходне опреме за карго саобраћај, а планирана је изградња платформе за истовар онако како је то предвиђено прописима, казао је Перишић и додао да ће то  бити удео града у повећање конкурентности аеродрома.

 

"Ове године смо направили нови царински терминал и решили проблем око паркирања камиона. То је било уско грло и тај проблем смо решили. Имали смо контакте са турским авио превозницима и већ од марта, априла имаћемо врло озбиљне преговоре“, навео је Перишић.   

 

Михајловић је најавила и да ће се наставити улагања у инфраструктуру на подручју Ниша. Како је нагласила, почеће се са решавањем проблема око измештања железничке станице и изградње пружне обилазнице око града.