RSS

You are here

Закон о конверзији враћа домаћинске односе у грађевинарству

Нацрт закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду предвиђа решавање питања која нас муче годинама и његов циљ је да врати домаћинске односе у области грађевине, рекла је данас отварајући јавну расправу о том закону потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.
 
"Овим законом решићемо питања која нас муче дуги низ година. Када бисте данас једног успешног привредника, домаћина питали да ли би на туђем земљишту градио своје силосе, не знам шта би мислио о вама, али исто тако када бисте га питали да ли би дозволио другом привреднику да на његовом земљишту гради силосе, претпостављам да би мислио да се шалите и да никада од вас неће бити добар привредник", рекла је Михајловић на представљању Нацрта закона у Привредној комори Србије.
 
Суштина и циљ овог закона је да се ствари доведу у нормално, логично, домаћинско и право стање, односно да "оно што имамо у свим другим државама буде нормално и у Србији", рекла је Михаловић.
 
"Када смо доносили измене и допуне Закона о планирању и изградњи и када смо изузели питање конверизије за одређене групе обавезали смо се да ћемо припремити закон о конверзији и он је данас ту", рекла је Михајловић и додала да он предвиђа могућност претвања права коришћења у право својине или у право закупа на 99 година до стицања права својине.
 
Потпредседница Владе је навела да све што се у претходном периоду на решавању овог проблема није донело резултате и да је до сада обављена само једна конверзија у Београду. "Све је стајало јер није пронађен прави и прихватљив начин, а и политика је имала пуно уплива у питање конверзије. Политика није дала решење, овај закон су припремали струка и економија, пре свега, на основу озбиљних анализа ефеката", нагласила је Михајловић.
 
 
 
 
Она је додала да данас у Србији има 600.000 хектара грађевинског земљишта, а процењује се да ће законом о конверзији бити обухваћен максимално један одсто земљишта.
 
"Наш интерес и циљ, као Владе, је да коначно решимо ово питање и да се заједно са Законом о планирању и изградњи, као и законом о премеру и катастру, заокружи и направи једна целина, тако да се у Србији коначно земљиште приведе урбанистичкој намени и створе услови за привреднике", навела је Михајловић.
 
Јавна расправа почела је данас и треба да донесе корисне сугестије и примедбе, како би Нацрт закона што пре дошао на владу и како би у наредна два месеца био у парламенту, навела је Михајловић.
 
Државна секретарка у Министарству, Александра Дамњановић, рекла је да нови закон доноси одређене новине, пре свега, у складу са одлуком Уставног суда Србије. Како је казала, накнада се одређује у висини тржишне вредности грађевинског земљишта у моменту подношења захтева за конверзију уз накнаду.
 
"Право својине није једино право на основу којих ова лица могу добити грађевинску дозволу", рекла је Дамњановић и додала да је Нацртом закона предвиђена и могућност да се, пре стицања права својине, у складу са законом може закључити са власником грађевинског земљишта и уговор о дугорочном закупу уз накнаду.
 
Јавна расправа о Нацрту закона, како је казала, превиђено је да се заврши око 10. јуна како би по редовној процедури Влада Србије до краја јуна могла да га усвоји, а потом и проследи скупштини на одлучивање.