RSS

You are here

Зашто главни пројектант Жежељевог моста није присуствовао отварању моста, из минута у минут

Поводом информација у медијима о томе да главни пројектант новог Жежељевог моста у Новом Саду Александар Бојовић није био присутан на свечаном отварању моста 1. септембра 2018, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, зарад истинитог информисања јавности, указује на неколико чињеница.

 

Министарство је 30. августа у 15.48 упутило позивницу г. Бојовићу да заједно са највишим представницима Србије присуствује отварању моста, што је он и потврдио. У одговору који је послат истог дана у 16.08 г. Бојовић је захвалио на позиву, потврдио долазак и навео да ће заједно с њим бити и г. Димитрије Алексић. На списку званица за отварање моста била су имена г. Бојовића и г. Алексића под редним бројевима 27 и 28, а место окупљања званица било је на главном улазу у „градилиште Жежељев мост“ са новосадске стране.

 

На дан отварања моста, 1. септембра, у 10.35 г. Бојовић се телефоном јавио сарадници Министарства задуженој за пријем гостију и рекао да је „хтео да се паркира код хотела „Аурора““ који се налази низводно од новог моста, али да није могао, па је ауто оставио на другом месту и пешке кренуо ка мосту.

 

Два минута касније, у 10.37 сарадница Министарства позвала је г. Бојовића и понудила свој аутомобил да га довезе до места окупљања, што је г. Бојовић и прихватио. Аутомобил је по г. Бојовића кренуо у 10.40.

 

Сарадница Министарства је у 10.51 поново позвала г. Бојовића, али се он није јављао. Када је позвала возача који је требало да га довезе, он јој је рекао да се чуо са главним пројектаном, али да се још нису срели. У 10.54 због доласка председника републике сви улази на мост су били затворени и г. Бојовић се до тада није појавио на месту за званице.

 

Када је свечаност завршена, г. Бојовић је позвао сарадницу Министарства и рекао да је имао проблем са полицијом јер је покушавао да уђе на мост на другим локацијама које нису биле предвиђене за његов и долазак свих осталих гостију, који су се уредно и на време појавили.

 

На крају, напомињемо да се на месту предвиђеном за званице нешто око 10.30 појавио професор Факултета техничких наука у Новом Саду Властимир Радоњанин (на списку званица под бројем 29), који је рекао да је у „пратњи главног пројектанта и да чека г. Бојовића који мало касни“.

 

Министарство жали што главни пројекант Александар Бојовић није успео да дође на отварање новог Жежељевог моста у Новом Саду. Сматрамо да је најважније да овај мост дуго служи свим становницима Новог Сада и грађанима Србије.