RSS

You are here

Завршена изградња кућа и комунално опремање ромског насеља у Опову

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић посетио је општину Опово и том приликом обишао реконструисано ромско насеље у Трећем новом насељу у тој општини.

 

Лакићевић је овом приликом изразио задовољство пројектним активностима у општини Опово, али и свим постигнутим резултатима пројекта „Спровођење трајних решења за становање и побољшање физичке инфраструктуре у ромским насељима“, чија је вредност 7,5 милиона евра, а чијом су реализацијом до сада  изграђене 202 стамбене јединице за 1.068 Рома, међу којима је значајан број деце.

 

Он је казао да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на челу са потпредседницом Владе и министарком проф. др Зораном Михајловић, захваљујући реализацији овог пројекта, кроз изградњу комуналне инфраструктуре унапредило услове живота за више од 4.000 људи ромске националности. Пројекат је још увек у току. Пројектне активности реализоване су у: Новом Пазару, Смедереву, Бољевцу, Убу, Лебану, Свилајнцу, Опову, Старој Пазови, Лозници, Бољевцу и Прокупљу.

 

Државни секретар је додао да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, у сарадњи са Европском унијом, наставља са реализацијом пројеката у области становања, који доприносе бржем процесу инклузије Рома и Ромкиња, те да је у току реализација пројекта „Побољшање социоекономских услова живота ромске популације ИПА 14“, чија је вредност 2,7 милиона евра и чији је главни резултат развој подстандардних ромских насеља кроз израду техничке документације и урбанистичких планова за максимално 100 подстандардних ромских насеља у Републици Србији и унапређење капацитета на локалном нивоу за инклузију ромске популације.

 

Вредност пројекта у Општини Опово је 493.185,80 евра. Изграђено је 14 стамбених јединица у којима живи 68 људи, од којих је 38 деце. Такође, у насељу је урађена и комплетна комунална инфраструктура.