RSS

You are here

Завршена обнова зграда у ромском насељу у Лебану

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић, посетио је данас ромско насеље „Јабланица“ у општини Лебане, где је присуствовао обележавању завршетка пројекта реконструкције стамбених зграда у том насељу.

 

У насељу „Јабланица“ у којем живи више од 200 становника од којих су 100 деца, реконструисано је осам приземних стамбених зграда, у којима живи 38 породица.

 

Вредност пројекта под називом „Спровођење трајних решења за становање и побошање физичке инфраструктуре у ромским насељима“ ИПА 2013 - Грант шема је 9,2 милиона евра и спроводи се у 13 општина и градова у Републици Србији. 


Лакићевић је казао да је инвестициона вредност пројекта је 150.000 евра, а средства су обезбедили Делегација Европске уније у Србији, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и општина Лебане. 


„Реализација још неколико пројеката који имају за циљ повећање инклузије односно укључености припадника ромске популације се реализује кроз активности које спроводи Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Кроз те пројекте се израђује техничка документација за стварање предуслова за трајна стамбена решења за припаднике ромске популације, у минимум 10 општина, која ће се реализовати финансирањем у оквиру будућих ИПА пројеката, подршка постојећим мобилним тимовима у спровођењу активности, као и помоћ при формирању 20 нових мобилних тимова у циљу повећане укључености припадника ромске популације“ рекао је он.


Председник општине Лебане, Иван Богдановић је нагласио да овај пројекат пуно значи за Роме и Ромкиње али и за опшитну Лебане. „Објекти који су реконструисани овим пројектом су изграђени 1976. године и од тада није било реконструкција“ истакао је Богдановић.