RSS

You are here

Завршна конференција пројекта „Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима“ ИПА2013.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић отворио  је данас у Београду конференцију  "Становање Рома".

 

Лакићевић је на завршној конференцији овог пројекта нагласио да је ово јединствен пројекат који је радио на активностима повезаним са инкузијом рома, захваљујући коме су побољшани услови живота изградњом комуналне инфраструктуре и зграда за становање за Ромe и Ромкињe у 11 општина у Србији, чиме су обезбеђене стамбене потребе за око 1000 људи Ромске популације.

 

Државни секретар је истакао да је главни правац пројекта била подршка решавању стамбених питања Ромкиња и Рома, а да је уз то пројекат подржао и мере социјалне инклузије.

 

Лакићевић је додао да је овим пројектом урађено и преко 10 пројеката техничке документације стамбених решења, за око 300 станова и 70 кућа, за преко 1000 корисника.

 

Он је, такође, рекао да се све што је МГСИ на челу са потпредседницом Владе и министарком проф.др Зораном Михајловић урадило види на делу и доприноси побољшању свакодневног живота Рома, било да је у питању асфалтирани пут, решено питање канализације или нове зграде у којима ће живети.

 

Лакићевић је закључио да је у процесу инклузије Рома кључна међусобна сарадња општина и градова, невладиних организација и свих актера у процесу инклузије и апеловао да заједно упућују што више иницијатива са тог нивоа које ће Министарство и КТ сврстати у националне политике, с посебним акцентом на пројектне иницијативе.