RSS

You are here

Obezbediti uslove za komercijalne letove sa niškog aerodroma

Potpredsednik Vlade i ministar prof. dr Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijama grada Niša i opštine Kanjiža o realizaciji započetih i planiranih  infrastrukturnih i ostalih projekata kao i o problemima sa kojima se suočavaju ove lokalne samouprave.

 

U razgovoru sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem posebna pažnja posvećena je ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja sa aerodroma „Konstantin Veliki“. Predstavnici Niša istakli da postoji interesovanje pojedinih inostranih loukost kompanija za uvođenje redovnih komercijalnih letova sa ovog aerodroma, a kao problem su istakli nepostojanje adekvatnih tehničkih uslova. Potpredsednik Mihajlović je zadužila  saradnike da u saradnji sa aerodromom „Nikola Tesla“, Direktoratom civilnog vazduhoplovstva i Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) iznađu konkretna rešenja kako bi aerodrom u Nišu što pre bio stavljen u komercijalnu funkciju.

 

Mihajlović je od rukovodstva grada Niša zatražila da što pre dostavi kompletirane zahteve za proglašenje javnog interesa za eksproprijaciju preostalih parcela kako bi se obezbedili infrastrukturni uslovi neophodni za izgradnju fabrike „Johnson Electric“ u ovom gradu. Na sastanku je između ostalog razgovarano je i o nasleđenom problemu oko izgradnji socijalnih stanova za porodice čije su kuće stradale usled klizišta kao i o elektrifikaciji pruge kroz grad Niš.

 

Na sastanku sa predsednikom opštine Kanjiža Mihaljem Bimbom i njegovim saradnicima  posebna pažnja posvećena je održavanju i revitalizaciji putne mreže. Predstavnici Ministarstva istakli su da se očekuje da će u narednom periodu državni putevi II reda biti vraćeni u nadležnost „Puteva Srbije“ što će  omogućiti značajniju uticaj Ministarstva kako bi ove saobraćajnice ubuduće bile bolje održavane. Što se tiče izgradnje kanalizacione mreže predstavnicima Kanjiže je sugerisano da konkurišu za sredstva iz IPA fondova i Nemačke razvojne banke (KfW). Osim ovoga razgovarano je i o unapređenju bezbednosti na pružnim prelazima na pruzi Kanjiža-Horgoš.