RSS

You are here

Obnova neće da uspori reforme!

Intеrvju – Našе novinе

Prve preliminarne procene štete imaćemo 30. maja i zato ne želim da licitiram sa iznosima. Ono što je evidentno jeste da su poplave najveći udarac zadale sektoru energetike, saobraćajne i železničke infrastrukture, poljoprivredi i stambenim objektima. Govorim o materijalnim gubicima, koje će država nadoknaditi, ali ono što je nenadoknadivo i gde je država nemoćna su ljudski životi, koji su najveća šteta ove katastrofe, posebno u Obrenovcu, kaže za Naše novine ministarka saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je i predsednik Komisije za procenu štete od poplave.

» Da li su ljudski životi mogli da se sačuvaju da je bila bolja koordinacija države i lokalne samouprave Obrenovca?
- Lako je nakon bitke govoriti kako je trebalo, meriti svaki korak i odluku koja je doneta. U nevolji koja nas je zadesila verujem da su svi, počev od Vlade, Republičkog štaba za vanredne situacije, Vojske, policije, pa do građana, dali svoj maksimum da odbrane naselja i pomognu ugroženima. Od nekih nepogoda, kao što su cunami, nisu se odbranile ni mnogo bogatije države od naše. Svakako moramo bolje da uredimo odnose sa lokalnim samoupravama, jer nas loša koordinacija uvek košta zbog manje efikasnosti.

» Ovog puta je najviše koštala Obrenovčane, koji sumnjaju da je su žrtvovani da bi se zaštitio TENT?

- Ne mogu ni da pomislim, a kamoli da kažem da bi Vlada Srbije žrtvovala i jednog čoveka da bi sačuvala elektranu ili bilo koji drugi objekat. Poplava je pričinila veliku materijalnu štetu, ali je izgubljeni ljudski život najveći gubitak koji se ničim ne može nadoknaditi.

» Kada smo već kod TENT-¬a, da li će početi sa proizvodnjom struje tokom vikenda?

-Već imamo stabilniju situaciju u TENT-¬u, a u narednih mesec dana imaćemo i potpuno stabilan elektroenergetski sistem i pored velikih šteta koje je pretrpeo.


» Ne želite da pominjete iznose, ali stručnjaci tvrde da je šteta od poplava uveliko probila milijardu evra?

- Stanje na terenu se još utvrđuje, počev od fizičkih oštećenja pričinjenih na infrastrukturi, do preliminarnih procena štete koje treba da dostave lokalne samouprave. To treba da se uradi do 30. maja. Nakon toga će stručnjaci u nekoliko faza izvršiti provere tih procena, definisaće se prioriteti i krenuti sa obnovom.


» Može li obnova zemlje da uspori reformske procese?

- Reforme će se, naravno, sprovoditi, jer Srbija ne sme i neće da stane i moramo dati sve od sebe da iz nedaća koje su nas snašle izađemo jači.

» Da li su naše firme sposobne da iznesu obnovu?

- Obnova zahteva angažovanje svih potencijala domaće građevinske industrije, uprkos svim problemima. Domaća operativa treba da bude što više angažovana, a od njih očekujemo kvalitet i poštovanje rokova.

» A od države se očekuje da spreči zloupotrebu sredstava koje je ranije bilo?

- Mehanizmi kontrole biće rigorozni, a podaci koje dostave lokalne samouprave proveravaće stručne institucije, direkcije i preduzeća.

» Obišli ste poplavljena područja. Koju sliku ne možete da izbrišete iz sećanja?

- Bespomoćnost i tuga koju sam videla u očima ljudi najviše su me potresli.

Hamović i Lazarević koštali nas na stotine miliona evra!

» Da li će neko od trgovaca strujom najzad odgovarati zbog pokušaja trgovanja srpskom nesrećom ili će ih i vaša vlast abolirati?
- Nadam se da aboliranih neće biti. Danas slušamo neke od njih kako objašnjavaju kako treba da se kupuje ili prodaje struja umesto da daju svoje iskaze nadležnim državnim organima. Kao ministar energetike, iz fioka sam ponovo izvadila i podnela krivične prijave protiv EFT-a, odnosno protiv Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića. Ono što se dešavalo u Srbiji posle 2000. godine, kada su oni napravili svoj prvi milion, srpsku energetiku koštalo je stotine miliona evra. I ovo sada treba da se preispita, jer u trenutku kad je Srbija pogođena poplavama, EPS je umesto ponude od trgovaca mogao da zatraži i pomoć kako bi održao sistem stabilnim. Vlada je pre godinu dana napravila dogovor da se struja iz RS nabavlja bez posrednika. Ako je EPS struju nabavljao od trgovaca, onda je bitno znati koliko su kupili i po kojoj ceni.