RSS

You are here

Obnovićemo 1.100 kilometara puteva

Potpredsednik Vlade prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je da će zajmovima od Svetske banke, Evropske investicione banke i EBRD, uz učešće Srbije, biti rehabilitovano 1.100 kilometara puteva. Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,  rekla je da će Srbija učestvovati u obnovi puteva sa 116,2 miliona evra, EIB sa 100 miliona evra, EBRD 100 miliona evra i Svetska banka sa 73,8 miliona evra.

 

Obrazlažući u Narodnoj Skupštini predloge tri zakona o potvrđivanju zajmova za rehabilitaciju puteva, Mihajlović je najavila da će biti rehabilitovane 54 deonice, a da su prioriteti pravljeni prema njihovom stanju, ekonomskoj isplativnosti i regionalnoj povezanosti.

 

"Plan Vlade je da do 2020. godine saobraćaj poveća učešće u BDP na osam do 8,5 odsto, a danas je oko pet odsto. Sa druge strane, svima je jasno da su Srbiji potrebni sigurni putevi čime danas ne možemo da se pohvalimo", navela je ona, ističući da je u Srbiji 70 odsto puteva u lošem stanju, za razliku od zemalja u okruženju gde je najviše 35 odsto putne mreže u lošem stanju.

Osim izgradnje mosta Zemun-Borča, svi projekti izgradnje putne infrastrukture u Srbiji kasne, rekla je Mihajlović i objasnila da je Ministarstvo imenovalo ljude koji su zaduženi da identifikuju problem i realno odrede šta može da se ubrza. "Gotovo da nema projekta u Srbiji koji ne beleži kašnjenje. Negde je to delom opravdano, ali u većini slučajeva nije", navela je Mihajlović.


Ona je precizirala i da su Koridori Srbije do sada iskoristili oko 300 miliona evra od 1,2 milijarde kredita koji su im na raspolaganju, a da Putevi Srbije nisu iskoristili 30 miliona evra.

 

Govoreći o šteti od poplava na putevima, Mihajlović je navela da ona iznosi oko 60 miliona evra, od čega je šteta na državnim putevima 40 miliona, a na lokalnim 20 miliona evra.
"Dogovor je da do 1. oktobra sva oštećenja budu popravljena", zaključila je Mihajlović.